donderdag 4 januari 2018

Knolselderij-witte bonenpuree met geroosterde biet en boerenkoolpesto


Het voedingscentrum mag blij zijn met dit recept. Bijna 4 kilo groente voor 4 of 5 personen in 1 avondmaaltijd. Dat lijkt heel erg veel en uiteindelijk is het toch wat minder.  In de eerste plaats reken ik de witte bonen tot de groente, terwijl peulvruchten een aparte categorie zijn. In dit recept heb ik ze ook toegevoegd als eiwitbron. In de tweede plaats bleef er van mijn 2 kilo rauwe, ongeschilde biet in geroosterde toestand nog 1 kilo over. In de derde plaats gebruik je van de boerenkool de dikke nerf niet en slinkt boerenkool erg. In gare toestand blijft er een stuk minder van over. 

Van die "zoveel gram groente-recepten" zie je ook af en toe voorbij komen in de Allerhande of de Boodschappen. Ik vind dat daarin iets meer rekening mag worden gehouden met het deel dat je wegschilt of dat er veel water verdampt. 

Voor mij was de trigger om dit laatst te maken deze blogpost van Antoinette. Ik bewaarde de blogpost nog even voor de eerste week van januari. Dit recept sluit namelijk helemaal aan bij 1 van de goede voornemens die mensen vast zullen hebben: meer groente eten. 

Bij het maken van de knolselderijpuree schiftte deze keer weer de melk. Niet dat je dat in het eindresultaat terugziet of -proeft, maar ik vind het toch frappant. Het lijkt me dat het aan de knoflook ligt. Iets om dit jaar uit te zoeken. 

Knolselderij-witte bonenpuree met geroosterde biet en boerenkoolpesto

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4-5 personen)
 • 2 kilo rauwe bieten
 • 1 eetlepel koolzaadolie
 • flinke hand verse tijm
 • 1 eetlepel ahornsiroop
 • 2 theelepels sherryazijn
 • peper, zout
 • 1 knolselderij (± 900 gram)
 • 1 teentje knoflook
 • 3 deciliter melk
 • 600 gram gare witte bonen*)
 • 400 gram boerenkool (aan de stronk)
 • 50 gram walnoten en/of hazelnoten
 • 1 groene peper, in stukjes
 • 4 eetlepels koolzaadolie
 • 100 geraspte harde geitenkaas
Schil de bietjes en snijd ze in 4-8 partjes, afhankelijk van de grootte van de biet. Doe de partjes in de pan die je straks voor de knolselderij gebruikt en doe de olie erbij. Schep even goed om en verdeel de bietjes dan over 2 bakplaten. Zet ze in een oven van 200C en rooster de bietjes in ± 45 minuten gaar. Meng na het roosteren met tijmblaadjes, ahornsiroop, sherryazijn, peper en zout. 
Spoel de pan even om, anders krijg je roze puree. 
Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Breng de knolselderij aan de kook met de melk, het teentje knoflook en wat zout. Laat 15-20 minuten koken tot de knolselderij zacht is. Warm de laatste paar minuten de bonen mee (of verwarm deze in de magnetron). Pureer knolselderij, bonen, knoflook en melk in de keukenmachine tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en zout en warm nog even goed door. Roer hierbij geregeld. 
Stroop de boerenkool van de stronk en scheur wat kleiner. Doe in een grote pan. Breng 1,5 liter water aan de kook in de waterkoker. Giet het kokende water over de boerenkool, voeg ruim zout toe, breng weer aan de kook en laat 2 minuten koken zonder deksel op de pan. Giet de boerenkool af en spoel na met koud water. Knijp zoveel mogelijk water uit de boerenkool.
Rooster de noten in een droge koekenpan. Doe ze in de keukenmachine en maal fijn. Voeg de peper en boerenkool toe en pureer. Draai daarna de olie en geitenkaas mee met de puree. Misschien moet je nog een klein beetje water (of olie) toevoegen om het smeuïg genoeg te krijgen. Breng op smaak met peper en zout. 

*) Ik kookte de bonen zelf en startte met 250 gram gedroogde witte bonen. Dit waren redelijk grote bonen. De bonen werden een nacht geweekt in ruim water. De volgende dag kookte ik ze 25 minuten in de snelkookpan met een blaadje laurier erbij en liet ze afkoelen in het kookwater. Het is niet erg als ze iets uit elkaar vallen. De bonen worden toch gepureerd. 

2 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Dank je. Was het ook. O, hier is trouwens de Le Creuset-mok ook geconfisceerd door manlief.

   Verwijderen