donderdag 25 januari 2018

Ontbijtuitdaging en shakshuka

Om 5 voor 6 's avonds ren ik niet de supermarkt in om snel wat voorgesneden groente, een stukje vlees en een zak pasta bij elkaar te grijpen. Nee, wat wij 's avonds eten ligt vaak al wel een paar dagen van te voren vast. Ik koop vrijdag groenten op de markt en kijk al online wat er bij de AH in de bonus is en verzin op die basis ons weekmenu. Hoe het gerecht er echt uit komt te zien, staat soms nog niet helemaal vast, maar de grote lijn is er wel. Ik probeer ook heel afwisselend te koken: een keer pasta, een keer aardappels, een keer rijst, een keer peulvruchten, een keer quinoa, veel verschillende groente. Ik vind het leuk om daar ook even voor te gaan zitten. 
Hoe saai is dan mijn ontbijt. Ik eet yoghurt met wat cruesli en fruit. Meestal een banaan in plakjes maar op het moment is er een mangovloedgolf op de markt, dus is het mango. In de zomer vaak aardbeien. Toch nog een tikje variatie. Daarnaast eet ik een boterham met boter en hagelslag. 
Is dat omdat ik niets anders weet te verzinnen? Dat lijkt me niet. In principe kun je alles wat je 's avonds eet ook als ontbijt eten. We zijn hier wel wat zoeter ingesteld dan in andere delen van de wereld, en te hartig vind ik ook niet altijd lekker, maar alles kan. Bij mij heeft het gewoon te maken dat ik rustig wil opstarten, gewoon mijn routine volg en niet na moet denken over wat er vandaag moet gebeuren. Ik besef dat er 's avonds ook genoeg mensen zo willen eten. 
Ondanks die routine heb ik mezelf een ontbijtuitdaging gesteld: een week lang met telkens iets anders ontbijten. De rest van het gezin krijg ik wel mee. Als het ze maar geen extra tijd kost. Dat is de cruciale factor. Ik ben bang dat ik er wel af en toe iets eerder voor uit moet zal moeten. Dus het is niet zozeer een culinaire uitdaging maar de uitdaging dat ik op tijd mijn bed uit kom. Dus vandaag trapten wij de ontbijtuitdaging af met shakshuka. Wel in een ochtendvariant, dus niet al te pittig en zeker geen knoflook erdoor. En ja, daarvoor stond ik dus de avond ervoor al de saus te maken zodat vanochtend alleen de eieren erin moesten garen. Dus de eitjes moet je nog even in de foto denken.

Mijn ontbijtuitdaging volgen? Op instagram hoop ik elke ochtend mijn ontbijtje te posten. 


Shakshuka

(3 personen)

 • 1/2 theelepel komijnzaad
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 ui, in halve ringen
 • 5 puntpaprika's, in repen
 • blaadjes van 5 takjes tijm
 • 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
 • 1 eetlepel verse koriander, fijngehakt
 • 2 tomaten, in stukjes
 • 250 gram cherrytomaatjes, in stukjes
 • peper, zout
 • snuf cayennepeper
 • 6 eieren
 • platbrood voor erbij
Verhit een hapjespan en doe het komijnzaad erin. Laat even roosteren tot het lekker begint te ruiken. Doe dan de olie en de ui erbij en bak op hoog vuur een paar minuten. Voeg de paprika toe en bak nog een paar minuten op hoog vuur tot ui en paprika een beetje bruin beginnen te worden. Doe tijm, peterselie, koriander, tomaten en een beetje water erbij. Breng op smaak met peper en zout en wat cayennepeper. Laat een kwartiertje pruttelen. Proef en breng eventueel verder op smaak. 
Maak 6 holtes in het groentemengsel en breek in elke holte een ei. Bestrooi met wat peper en zout. Doe een deksel op de pan en laat de eieren garen tot wat je lekker vindt. Ik houd zelf niet echt van een zachte dooier dus laat de mijne er wat langer in. 

Gebaseerd op het recept in Plenty van Ottolenghi voor shakshuka

3 opmerkingen:

 1. Leuk artikel en heel herkenbaar! Ik plan het eten voor de hele week (op basis van een groentetas met biologische groente, bonusaanbiedingen bij AH en volgens het patroon maandag pasta, dinsdag aardappelen, woensdag oosters met rijst, donderdag peulvruchten. Vrijdag tot en met zondag kan alles! Mijn ontbijt luister heel nauw, ik eet al jaren havermoutpap en een halve grapefruit. Ik varieer alleen als we op vakantie zijn. Kerst, pasen, het maakt me niet uit... ik eet pap! Succes met je ontbijtweek!! Groet Nicolet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk artikel en heel herkenbaar. Ik maak de boodschappenlijst op basis van ons abonnement op een biologische groentetas en bonusaanbiedingen bij een grote supermarkt. Daarnaast houden we een beetje de volgende planning aan: maandag vegetarisch/pasta, dinsdag aardappelen, groente, vlees, woensdag oosters/rijst/noedels, donderdag peulvruchten, vrijdag tm zondag kan alles: visite, uit eten, snacken, enz. Mijn ontbijt is echt al jaren hetzelfde: havermoutpap en een halve grapefruit! Daar wil ik tijdens vakanties nog wel eens (noodgedwongen) variatie in aanbrengen, maar liever niet! Mensen zijn echte gewoontedieren! groet Nicolet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk je reactie te lezen en ontbijt moet vooral gemakkelijk zijn heb ik tot nu toe gemerkt. Een eitje bakken voor mezelf of wat fruit snijden is prima, maar de mannen hier zijn meestal eerder beneden, en als ik dan iets voor ze wil maken, dan moet ik dus eerder uit bed. Het maakt ze overigens niet zoveel uit wat ze eten. Maar hun eigen routine is wel wat waard. Dus nog een paar dagen afwisseling en dan gaat het weer zoals voorheen. PS je eerdere reactie had ik wel gelezen via een mailtje dat ik kreeg, maar was niet op de blog verschenen. Beetje raar.

   Verwijderen