woensdag 27 december 2017

Camembert uit de oven met roze peper, walnoot en tijm


Dat was een luxe uitvoering van de foodybox die ik ± 2 weken voor kerst ontving via Kroonophetwerk. Een echt kerstpakket. Met onder andere veel koffiecapsules, een fles Amarula, oesters, een mok van Le Creuset die is geconfiskeerd door manlief voor zijn thee en de Cheese Baker van Boska die ik maar meteen gebruikte. Ons avondeten bestond die avond uit de oesters en deze hele cambembert uit de oven. De Cheese Baker is een mooi ovenschaaltje waar precies een camembert in past. Daarin laat je in de oven de kaas zacht worden en daarna zet je het schaaltje op het onderstel waar een waxinelichtje in past. Op die manier blijft wat in het schaaltje zit warm.

De schaal mag dan wel Cheese Baker heten, maar er kwam ook een stukje nostalgie naar boven. Vroeger aten wij heel geregeld gekookte aardappels, groente en een stukje vlees. Daar hoort natuurlijk jus bij. Wij hadden dan ook een warmhoudlichtje voor de juskom. Ik denk omdat mijn vader niet zo snel eet. Dus mocht ik in de toekomst toch een keer een AGV'tje doen dan heb ik nu dus ook een juskom met lichtje.

Hoewel het schaaltje perfect gemaakt is voor een kaasje zo groot en rond als camembert, kun je er natuurlijk ook andere kaas in laten smelten. Met alle restjes kaas van kerst, een scheutje witte wijn erdoor en de restjes groente, brood en crackers om erin te dopen maak je snel een lekker maaltje. 

Dit is mijn laatste blog over 2017. Dank je wel voor het lezen van mijn recepten. Een goede jaarwisseling gewenst en tot volgend jaar. 


Camembert uit de oven met roze peper, walnoot en tijm

(2 personen)
  • 2 theelepels notenazijn
  • 2 theelepels roze peperkorrels, licht gekneusd
  • 2 theelepel verse tijmblaadjes
  • 1 camembert
  • 2 theelepels (tijm)honing
  • 3 walnoten, in stukjes gehakt
  • bruin (stok)brood met walnoten
  • 150 gram flower sprouts / kalettes
  • 100 gram kleine bloemkoolroosjes
Verdeel 1 theelepel notenazijn, roze peperkorrels en verse tijmblaadjes over de bodem van de vorm. Leg hierop de camembert. Maak in de bovenkant van de kaas een aantal snedes, ongeveer 1 centimeter van elkaar. Verdeel de rest van de azijn, de peperkorrels, de tijm en de honing en walnoten over de bovenkant van de camembert. 
Bak de camembert ± 15 minuten in een oven van 180C. Bak het stokbrood eventueel de laatste 10 minuten mee om weer knapperig te worden.
Kook de bloemkool 3 minuten en spoel af met koud water. 
Stoom de flower sprouts 5 minuten.
Verdeel de groente over een mooie schaal, leg het brood op een plan met een mes, steek het waxinelichtje aan en zet de kaasvorm op de houder. Dip de groente en het brood in de gesmolten kaas. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten