zaterdag 9 december 2017

Leesvoer - de Allerhande


Tijd voor weer een stukje in de categorie "leesvoer". Recepten precies volgen, daar ben ik niet zo goed in. Als ik kook, combineer ik vaak een aantal recepten die ik ergens heb gelezen. Een van die bronnen is natuurlijk de Allerhande, het kookmagazine van de AH. Ook de Boodschappen, onder andere verkrijgbaar bij de Coop, pak ik elke keer mee.

Ik ben trouwens ook heel blij met magazines van buitenlandse supermarkten. Dus als je er 1 ziet, denk dan even aan mij en neem er 1 mee.

Mijn moeder nam ook altijd de Allerhande mee. Toen wij ± 25 jaar geleden verhuisden heb ik die hele stapel van toen uitgeplozen, recepten uitgeknipt, en er later mijn eigen boekjes van gemaakt. Ook recepten uit de krant (mijn broertje had een krantenwijk met de Volkskrant en de Trouw) en de Libelle kwamen daarin. Ook al heb ik daar niet veel van gemaakt en de kans is niet zo groot dat dat nog gebeurt, weg doe ik ze niet.


Je kunt wel zeggen dat door ondere andere het lezen van al die recepten ik mezelf heb leren koken. Voor mij zijn dit soort magazines dus echt leesvoer. Meestal bewaar ik ze tot ik er even goed voor kan zitten, maar deze kerstallerhande heb ik nu al doorgelezen om dit stukje te kunnen schrijven. Ik leid jullie er doorheen. Wat gaan Nederland koken met kerst? Nou ja, wat zou AH graag zien dat Nederland gaat koken met kerst?

Voorop de Allerhande staat hèt dessert: een mooi versierde meringuekrans, waarvoor je zelf de meringues maakt. Maar voor wie daar geen tijd voor heeft, heeft AH natuurlijk een kant-en-klaar alternatief. De krans is versierd met citroenyoghurt en fruit. Blijkbaar heeft AH geleerd van eerdere jaren. Toen stond er voorop een mooie taart met frambozen of aardbeien dacht ik. In elk geval met niet-seizoensfruit. Nu wordt er diepvriesfruit gebruikt. Overigens in heel veel van de toetjes. Dat doe ik zelf ook. Lekker makkelijk. Wat ik alleen niet snap is dat de meringuekrans bedoeld is voor 8 personen en er dan maar 6 macarons op gaan. Maak er daar gewoon 8 van, krijg je ook geen ruzie. Op de chocolade-karamelvariant gaan namelijk wel 8 pralines.

De indeling van de Allerhande is dit jaar niet op thema maar op soort gerecht. Eerst komen er wat hapjes voor een kerstdiner op school (blijkbaar is dat tegenwoordig ook een must aan het worden), wat tips en recepten voor restjes op 3e kerstdag, cocktails&mocktails voor oudejaarsavond en dan aangeland op bladzijde 102 beginnen de voorgerechten. Tien stuks, waarvan 2 vegetarisch. Dat valt me een beetje tegen, omdat je in het hoofdgerecht vaak al relatief veel vlees of vis hebt zitten. Dan kies ik ervoor om het voorgerecht vegetarisch te houden. Overigens zit daar wel een zoals dat heet showstopper bij: een hele avocado gevuld met geitenkaas en gerold in nootjes. Die eet je dan met z'n tweeën. Overigens komt deze avocado uit het kookboek Avocado van Colette Dike. 
In het recept voor ingelegde zalm gaat wel veel zout vind ik. In mijn versie gebruik ik een derde van die hoeveelheid. 

Vervolgens zijn de bladzijden 128 tot en met 152 bestemd voor de hoofd- en bijgerechten. Van de 12 hoofdgerechten zijn er 3 vegetarisch. Ook daar komt de showstopper uit een boek: Groente! van Niven Kunz. Een hele flespompoen wordt op de hasselbackmanier klaargemaakt, samen met onder andere quinoa en sinaasappel. Dat is een leuk idee om pompoen zo klaar te maken. Verder de beet Wellington die ik een paar jaar terug bij Masterchef Australia al oppikte en nog steeds op mijn te koken lijstje staat. Van de bijgerechten zijn 6 van de 9 vega.

Tot slot het belangrijkste: de toetjes. Negen stuks, waarvan geen 1 lactosevrij en bijna de helft glutenvrij. Dus voor mijn kerstmenu wordt het geen Allerhande kerstdessert. Een paar gasten die bij ons zullen aanschuiven willen namelijk lactose- en glutenvrij eten. En dat is best een uitdaging, vooral omdat ik eerder de vegetarische kant op wil en als er dan geen kaas kan.... Ik ben er zelf nog niet helemaal uit, maar deze Allerhande leverde wel weer een paar leuke en lekkere ideeën op - al dan niet voor kerst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten