woensdag 29 december 2010

Gravad lax


Op tweede kerstdag eten wij ´s middags eigenlijk altijd iets van een broodje zalm. Dit jaar had ik voor de zalm gezorgd en zelf gravad lax gemaakt. Dit gerecht is ook erg lekker als hapje op oudejaarsavond. Als je nu begint, kan het nog net.

Gravad lax

  • 1 kilo verse zalmfilet van goede kwaliteit met vel
  • 1 bosje dille, fijngehakt
  • 100 gram zout (ik deed half grof zeezout, en half gewoon keukenzout)
  • 100 gram suiker
  • 3 eetlepels wodka
  • versgemalen zwarte peper
Meng zout en suiker in een kommetje.
Snijd de zalm in 2 stukken. 
Bekleed een schaal ruim met plastic folie. Doe hierin ongeveer 1/3 van het suikerzoutmengsel. Leg een stuk zalmfilet met de velzijde naar onderen hierin. Bestrooi met peper. Besprenkel met de helft van de wodka. Bestrooi met 1/6 van het suikerzoutmengsel. Verdeel de dille erover. Bestrooi de andere helft van de zalm ook met peper, besprenkel met de wodka en verdeel ook 1/6 deel van het suikerzoutmengsel erover. Leg dit stuk met de velkant naar boven op het stuk zalmfilet in de schaal. Strooi de rest van het suikerzoutmengsel erover. Vouw het overhangende plastic folie over de zalm. Bedek met iets zwaars en laat 2 dagen in de koelkast marineren. 
Giet het vocht af. Veeg het suikerzoutmengsel van het vel. Snijd de zalm met een scherp mes in dunne plakje. Serveer met wat brood/crackers en een mosterddillesaus.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen