maandag 11 december 2017

Nostalgisch kerstmenu - kip met tutti frutti

Als tweede onderdeel van mijn nostalgische kerstdiner maakte ik kip met tutti frutti. Niet dat wij dat vroeger standaard met kerst aten. Ik kan me herinneren dat we ook een keer konijn hebben gegeten, en vast ook wel een keer rollade. Maar zeker ook hele kip met tutti frutti erbij. In dit recept gebruik ik kipkarbonades. Ik geef zo het recept voor de kip maar eerst de bijgerechten. Mijn moeder gebruikte kipkruiden uit zo'n blikje voor het op smaak brengen van de kip. Als het vel van de kip goed knapperig was, was dat lekker. Wel een beetje zout. De smaakmakers die ik bij de kip gebruikt, zijn meer van nu. 

Tutti frutti: de supermarkt heeft voor mij al gedroogde pruimen, peren, abrikozen en appel in een zak gedaan. Ze moeten de machine wel wat nauwkeuriger afstellen hoor, want in het ene zakje zaten 5 appelschijven en in het andere maar 1. Doe de tutti frutti in een pan met water (of gebruik half appelsap of witte wijn en half water) en een kaneelstokje of steranijs (of allebei). Breng aan de kook, laat 15 minuten doorkoken en dan in het kookvocht afkoelen. Als je niet alleen water hebt gebruikt, is het lekker om na het afkoelen het fruit eruit te scheppen en het kookvocht verder in te laten koken. 

Aardappelbolletjes: niet echt van vroeger thuis, maar van vroeger bij opa en oma. Als wij bij oma aten, maakte ze heel vaak van die voorgebakken balletjes van aardappelpuree die je in de vriezer bij de supermarkt vindt, klaar in de oven. Dus ook een stukje nostalgie. Ja, en daar moet mayo bij. 

Spruitjes met spekjes: Spekjes bakken, spruitjes net gaar koken en dan nog even met de spekjes meebakken. 

Broccoli: Dat zal van latere jaren zijn, want zo lang is broccoli nog niet ingeburgerd. Om het net iets minder saai te maken, bakte ik wat knoflookplakjes en fijngehakte rode peper in olie en roerde dat door de broccoli. 

Rode kool: dat was een mengsel van een pak diepvries uit de supermarkt en een bak uit mijn vriezer. Ik ben geen held in rode kool klaarmaken, maar op deze manier probeerde ik het weer een keer, en die was goed gelukt. 

Natuurlijk heeft dit nostalgische kerstdiner ook een toetje. Dat lees je over 2 dagen. 


Kip uit de oven 

(recept bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)
  • rasp en sap van 1 sinaasappel
  • 1 theelepel sambal
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 4-8 kippendijen met bot en vel (oftewel: kipkarbonades)
Meng sinaasappelsap, sambal, sojasaus en gemberpoeder door elkaar tot een marinade. 
Maak in elke kippendij een paar inkepingen en wrijf de marinade in de kip. Laat minimaal een half uur in de koelkast intrekken, maar langer mag ook. 
Verwarm de oven voor op 200C. 
Leg de kip in een braadslee. Bak de kip in 30-45 minuten goed gaar. Eventueel kun je op het laatst de grill er bij aan doen om een knapperig vel te krijgen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten