vrijdag 22 december 2017

Heel veel kerstkoekjes en Rosensterne


Hier kon ik vorig jaar nog niet over bloggen. Dan was het geen verrassing meer geweest. Voor alle (schone) broers & zussen die we met kerst zagen had ik namelijk heel veel kerstkoekjes gebakken.De inspiratie voor dit bakproject kwam van de blog van Sophie, etenmaken. Zij komt uit een familie met Duitse wortels en in Duitsland zijn kerstkoekjes een traditie. Op haar blog staan mooie achtergrondverhalen hierover.

Welke koekjes maakte ik?

Natuurlijk mijn Aachener Printen. Omdat ik immers voor de rest van mijn leven pottasche heb, zal ik ze dit jaar ook weer bakken.

Ik bakte driedubbele gemberkoekjes. Met gemberpoeder, met verse gember en met gemberbolletjes. Die vond ik zelf erg lekker, maar ik vind gember dan ook lekker. Ik kan me voorstellen dat voor de neefjes&nichtjes die smaak iets te heftig was.Een bijzonder koekje zijn deze springerle. Al wat opvallend door de anijssmaak, maar ook geen standaarddeeg en bakmethode. Zulke mooie vormen als Sophie heb ik niet, maar ik was wel trots op het resultaat. Mijn springerle hadden ook mooie voetjes gekregen. Dit jaar heb ik ze ook gebakken maar ze zijn wat minder mooi geworden. Beginnersgeluk dus vorig jaar.
Ook bakte ik zimtsterne - kleine koekjes van een glutenvrij deeg met amandelen en natuurlijk kaneel. Het was inderdaad een kleverig deeg, maar met een bakje fijne kristalsuiker ernaast voor de steker was het prima werkbaar.
Ik besef dat ik nu een traditie schend maar ik wil niet een recept 1 op 1 overnemen. Ik heb daarom dit jaar koekjes gebakken waar ik de basis van de zimtsterne neem: gemalen amandelen, suiker en eiwit. Deze keer niet kaneel als smaakmaker, maar rozenwater. Het zijn dus Rosensterne geworden.

Als laatste bakte ik vorig jaar nog een koekje dat gebaseerd was op vanillekipferl maar dan een chocolade variant met een hint sinaasappel. Ik vond het deeg al wat zacht bij het vormen en na het bakken bedacht ik me dat ik de bloem vergeten was (of het ei). Ik kan me nu niet meer herinneren wat er toen niet goed ging. Ondanks die misser was het eindresultaat eigenlijk best lekker.

kerstkoekjes op oranje schaaltje


Rosensterne

 • 375 gram gemalen amandelen
 • 3 eiwitten
 • 250 gram poedersuiker
 • 1/4 tot 1 theelepel rozenwater
Je kunt gemalen amandelen kopen maar ik maalde hele amandelen, deels blank en deels nog met het velletje, fijn in de keukenmachine. Eigenlijk moeten de amandelen niet zo fijn zijn als amandelmeel.
Klop de eiwitten in een brandschone kom stijf. Klop er de poedersuiker door tot je een dik, glanzend, kleverig schuim hebt. Schep 2 volle eetlepels van het schuim in een kommetje en houd apart. 
Meng de amandelen en het rozenwater door het eiwitschuim in de kom. Hoeveel rozenwater is afhankelijk van de sterkte van het rozenwater dat je gebruikt en je smaak. Als je nooit eerder iets met rozenwater hebt gemaakt, begin dan voorzichtig met een paar druppels. Proef het deeg. 
Pak een vel plastic folie. Schep hierop het amandeldeeg. Dek af met een ander stuk plastic folie. Laat koud worden in de koelkast. 
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier of bakfolie. Rol het deeg tussen het plastic folie uit tot zo'n 3-4 millimeter dikte. Steek er met een kleine sterretjeskoekjessteker - die je tussentijds heel geregeld in het bakje suiker doopt - koekjes uit en leg deze dicht op elkaar op de bakplaat. Ik gebruikte het plastic folie ook om het deeg dat na het uitsteken overbleef weer bij elkaar te verzamelen door het op te tillen, het deeg via de onderkant los te tikken en dan in het midden bij elkaar te laten vallen. Dan het bovenste folie er weer op en dan kun je het weer uitrollen. Raak het deeg in elk geval zo min mogelijk met je handen aan, maar probeer het zoveel mogelijk via het plastic te hanteren. De eerste koekjes probeerde ik met een paletmes op de bakplaat te leggen, maar daar blijft het deeg ook aan plakken dus dat werkte niet zo goed. Ik tilde nu het koeksterretje in het uitsteekvormpje van het werkblad en met een beetje schudden liet ik het dan op de bakplaat vallen. Dat werkte prima. 
Verwarm de oven voor op 100C hetelucht. 
Bestrijk de bovenkant met het achtergehouden eiwitschuim. Bak de koekjes 15 minuten op 100C. Verlaag dan de temperatuur tot 80C en bak nog 10 minuten. Ze mogen nog een tikje kleverig zijn. Bij mij duurde het wel 10 minuten langer maar ik had dan ook 2 bakplaten tegelijk in de oven zitten. Til ze met bakpapier en al van de bakplaat af en laat ze zo afkoelen.

4 opmerkingen:

 1. dat was een leuke en lekkere verrassing vorig jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Johanneke, superleuk!! Ik denk dat je het ei vergeten was want er gaat behoorlijk wat bloem in uit mijn hoofd. Sommige puristen laten het ei altijd weg omdat het koekje dan nog brosser zou zijn, en brosheid is heel belangrijk bij Kipferl.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jij bent ook weer druk bezig geweest dit jaar zag ik. Dus onbewust heb ik niet eens iets heel raars gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen