maandag 4 december 2017

Ovenschotel met bloemkool, chorizo, aardappelpuree en kaas

ovenschotel bloemkool chorizo

Gewoon een bordje eten. Niets ingewikkeld aan deze ovenschotel met bloemkool. Ik ga niet beweren dat het snel is zoals je zo vaak leest over ovenschotels. Ja de oven doet het werk, maar gekookte aardappels, gekookte bloemkool, kaassaus en een mengsel van chorizo en paprika is sneller. Of je moet de ovenschotel de avond ervoor maken, dan heb je alleen de oventijd als wachttijd. Maar ik heb zo het idee dat mensen die snel eten op tafel willen hebben niet de mensen zijn die na het eten nog een keer gaan koken voor de dag erna. Toen GZQ nog echt een mannetje was en ik werkte, deed ik dat wel. Dan schilde ik 's avonds aardappelen, deed een blok diepvriesboerenkool in een pan, en zette alles klaar en het eerste wat ik deed als ik thuiskwam - nog voordat ik mijn jas uitdeed - was het gas aanzetten. Tegen de tijd dat jas en tas opgeruimd waren, kookten de aardappels dan al. 

Ovenschotel met bloemkool, chorizo, aardappelpuree en kaas

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)
  • 1 kilo aardappels
  • 1 teentje knoflook
  • scheut warme melk
  • 1 grote bloemkool (800-1000 gram roosjes)
  • 125 gram gedroogde chorizo, in hele kleine blokjes
  • eventueel 1 rode of gele paprika, in kleine blokjes
  • 100 gram geraspte belegen kaas
Doe de roosjes bloemkool in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan. Breng aan de kook en kook 2-5 minuten tot de de bloemkool halfgaar is. Giet af, maak eventueel nog iets kleiner en verdeel over een grote ovenschaal. 
Bak de chorizo uit in eigen vet, bak de paprikablokjes 2 minuten mee en verdeel alles (inclusief het uitgelopen vet) over de bloemkool.
Schil de aardappels, snijd ze in plakjes, doe ze in een pan met water, roer even rond en giet af. Doe nu weer zoveel water in de pan dat de aardappelschijfjes net onderstaan, voeg het teentje knoflook en zout naar smaak toe, breng aan de kook en laat in 10 minuten gaar koken. Giet de aardappels af, stamp ze fijn met de warme melk en meng tot een mooie puree. 
Verdeel de puree over de bloemkool en chorizo in de ovenschaal. Bestrooi met de geraspte kaas. Bak de bloemkoolovenschotel ± 25 minuten in een oven van 180C tot alles goed heet is en de kaas een mooi goudbruin korstje heeft gekregen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten