vrijdag 15 december 2017

Pompoenrol met quinoa en biet en soja-oesterzwammen


Helaas, weer geen reis naar Japan gewonnen. Kikkoman organiseerde dit jaar voor de derde keer een receptenwedstrijd. Dus deed ik weer mee, en wel met dit recept. Het verzinnen en uitwerken van een recept aan de hand van een "opdracht" blijft een leuke bezigheid. 
Mijn idee was om een soort reuzennorirol te maken. Geen reuzensushi, want er zou geen rijst in komen, en de naam sushi slaat op de rijst, niet zozeer op de vorm. In eerste instantie wilde ik de rol wel omwikkelen met nori, dan in stukken snijden en de plakken nog verwarmen. Gelukkig zocht ik eerst wat informatie op, want zeewier blijkt niet zo goed tegen vocht te kunnen. Dan wordt nori taai. De buitenkant werd dus pompoen. 

Waarschijnlijk houd je na het vullen diverse elementen over. Rooster de rest van de pompoen en maak er de volgende dag een soort pokebowl van als lunch.  

Als je in plaats van boter bijvoorbeeld kokos- of koolzaadolie is deze pompoenrol zelfs een veganistisch gerecht. Mooi om indruk te maken met kerst. 


Pompoenrol met quinoa, biet en soja-oesterzwammen

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2 personen)
 • 1 flespompoen, met een zo recht en lang mogelijke hals *)
 • peper, zout
 • 100 gram (zwarte, witte en rode) quinoa
 • 50 gram gemengde noten
 • 1 theelepel (+ een paar druppels) sesamolie
 • 250 gram gare rode biet
 • 100 gram oesterzwam
 • 1 klein stukje nori (een paar vierkante centimeter is genoeg)
 • klontje boter
 • 1,5 eetlepel kikkoman sojasaus (minder zout)
 • 2 theelepels notenazijn
Leg 2 sushimatjes plat neer en leg hierop een stuk plastic folie dat een stukje groter is dan het matje zodat je het plastic er omheen kunt vouwen.
Snijd de hals van de pompoen. Schil de hals van de pompoen en snijd het stuk pompoen zo bij dat het net zo breed is als je mandoline (of ander schaafapparaat). Bij mij was dat ± 6 centimeter. De lengte van de pompoenhals was ± 14 centimer. Schaaf met de mandoline dunne (1-2 millimeter) plakken van de pompoen.
Breng water aan de kook met wat zout. Blancheer hierin de pompoenplakken 1-2 minuten tot ze net wat buigzamer worden. Schep de pompoenplakken voorzichtig uit het water en laat iets uitdruppen. Leg ze, elkaar iets overlappend, op de sushimatjes. Bestrooi met wat peper en zout. 
Breng water aan de kook met wat zout (of hergebruik het water waarin de pompoen is geblancheerd) en kook de quinoa gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Dit zal zo'n 10-15 minuten duren. Giet af. Meng de noten met de sesamolie en rooster ze in een verder droge koekenpan 2-3 minuten. Laat afkoelen op een bord. Hak 2/3 van de noten in kleine stukjes, ± 5 millimeter. Hak de rest van de noten grof; elk in 2-3 stukken. 
Pureer 50 gram van de gekookte biet. Breng op smaak met een beetje peper en zout en een paar druppels sesamolie. 
Snijd de rest van de biet in kleine blokjes. Dit wordt samen met de quinoa de vulling van de rol, dus maak de blokjes echt klein, anders rolt het niet goed. Ongeveer 4-5 millimeter. 
Scheur de oesterzwam in dunne repen. 
Rooster het stukje nori even boven een gasvlam. Knip de nori in flinterdunne reepjes. 
Roer de bietenpuree, de blokjes biet en de gehakte noten door de quinoa. 
Verdeel het quinoamengsel in een brede streep over de pompoen. Duw een beetje aan. Het is de bedoeling dat je een rol van ongeveer 5 centimeter doorsnee krijgt. Rol met behulp van het sushimatje de pompoen tot een rol. Het is een beetje een priegelwerkje en waarschijnlijk valt er aan de zijkanten wat quinoa uit. Een beetje aanduwen kan, maar niet te hard want dan breekt de pompoen. 
Verhit een koekenpan en laat een klontje boter smelten. Bak de reepjes oesterzwam op hoog vuur. Blus af met de azijn en sojasaus. Zet het vuur uit. 
Pak 2 (voorverwarmde) borden. 
Snijd de pompoenrol met een scherp mes in 7 plakken. De zijkanten kun je smaller houden en gebruik je nu niet. Schep de plakken voorzichtig op de borden. Verdeel de oesterzwammen met het beetje vocht, de achtergehouden noten en de reepjes nori erover. 

*) je gebruikt lang niet alle pompoen. Zie ook de opmerkingen in het inleidende stukje tekst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten