donderdag 15 augustus 2019

Laagjescake met aalbessen en limoncello


Daar ben ik weer! Met een recept voor een lekker zomerse laagjescake met aalbessen. Veel mensen zeggen rode bessen maar voor mij zijn het aalbessen. Zo noemden wij ze vroeger. Eigenlijk zijn aalbessen voor mij een stukje jeugdsentiment. Wij aten ze vroeger thuis met witte basterdsuiker en soms met ijs erbij. De bessen werden bewaard in een fruittest - een schaal met gaatjes onderin en een schotel eronder - een soort vergiet dus, maar dan van aardewerk en speciaal voor fruit. En bij oma mocht ik vroeger helpen om de bessen te rissen. Zij vroor in de zomer aalbessen en aardbeien in, zodat we dan in de winter rood fruit bij ijs hadden. 

De limoncello kreeg ik met de culipost. Tijdens mijn vakantie kwam er weer een mooie #foodybox.


Laagjescake met aalbessen en limoncello

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - rechthoekige vorm van ± 20 bij 30 centimeter)

  • 3 eieren (kamertemperatuur)
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram gesmolten boter
  • 75 gram bloem
  • 15 gram maizena
  • 1,5 blaadje gelatine
  • 3 eetlepels limoncello
  • 100 milliliter volle yoghurt
  • 175 gram mascarpone
  • 25 gram poedersuiker
  • 150 gram aalbessen
Leg een stuk bakpapier op de bodem van de vorm. Je kunt ook een kleine bakplaat met een iets opstaande rand gebruiken. 
Doe de eieren met de suiker in een grote kom en klop met een mixer in ± 10 minuten tot een luchtig, bleekgeel mengsel. Klop er in een dun straaltje via de zijkant van de kom de gesmolten boter door. Zeef bloem en maizena boven de kom en spatel dit er snel en luchtig door. Verdeel het beslag over de vorm en strijk glad. 
Bak de cake volgens het volgende schema: 10 minuten op 150C, 10 minuten op 160C en 5 minuten op 175C. Laat afkoelen en trek het bakpapier van de cake af. 
Week de gelatine ± 5 minuten in wat koud water. 
Verdeel de cakebodem in 3 rechthoeken van 20 bij 10 centimeter. Bestrijk de cake met wat limoncello. 
Verwarm de rest van de limoncello en los de gelatine hierin op. Laat dit mengsel iets afkoelen en roer dan goed door de yoghurt. Meng de mascarpone en poedersuiker door de yoghurt. Als het mengsel nog iets dun is, laat het dan een tijdje opstijven in de koelkast. Het moet dik genoeg zijn om op een plak cake te blijven liggen, maar dun genoeg om goed te kunnen uitsmeren. 
Was de aalbessen, dep droog en ris van de takjes. Bewaar 4-5 kleine trosjes voor de bovenkant. 
Leg een plak cake op een schaal. Verdeel hierover een laag mascarponemengsel en aalbessen. Leg hierop een plak cake. Smeer hier weer een laag mascarponemengsel op en bedek weer met aalbessen. Dek af met de laatste plak cake en smeer hier een dun laagje mascarponemengsel op. Versier met de trosjes aalbes. 

Als je dit als toetje serveert, is een glaasje limoncello er natuurlijk lekker bij. 

1 opmerking: