woensdag 12 februari 2020

Bietensaus met zwarte knoflook


Afgelopen kerst maakte ik een beetje saai eten vond ik zelf. Wel lekker hoor, maar het kerstgezelschap leende zich om diverse redenen niet voor al te creatief koken. Het werd eigenlijk aardappels, groente en vlees. Een stuk runderstaartstuk, slowcooked in de oven en dat was goed gelukt, al zeg ik het zelf. Erbij in de oven geroosterde aardappels, stoofpeertjes, een venkel-rucola-granaatappelpitsalade en spruitjes met champignons. Bij het vlees maakte ik deze saus. Die had ik al een keer eerder gemaakt bij een hasselback-flespompoen en vond ik erg geslaagd. Wij aten 'm dan wel bij een stuk vlees maar doordat er niets van het braadvocht van het vlees in gaat, is hij uitermate geschikt voor een vegetarisch pronkstuk. Bij een hele geroosterde bloemkool, hele knolselderij uit de oven, of bij een gevulde pompoen of iets dergelijks. De zwarte knoflook *1) geeft echt een hartige smaak aan deze dieprode saus. Alleen geen wit tafelkleed op tafel doen ;.)

Overigens vereiste het wel een beetje overredingskracht om de mensen deze saus bij hun vlees te laten proeven. 

Bietensaus met zwarte knoflook

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 1 theelepel koolzaadolie
  • 1 kleine rode ui, heel dun geschaafd (±75 gram)
  • 2,5 deciliter bietensap *2)
  • 3 teentjes zwarte knoflook, in plakjes
  • 1 theelepel balsamico-azijn
  • eventueel een snuf zout
Doe de ui met de olie in een klein steelpannetje en zet op laag vuur. Laat 10 minuten zacht zweten zodat het ergste rauwe van de ui af is. Voeg het bietensap toe en breng aan de kook. Laat iets inkoken. Voeg de zwarte knoflook en balsamico-azijn toe en laat nog 1 minuut koken. Pureer met de staafmixer. Het is niet erg als er nog wat grove stukjes knoflook en ui in zitten, tenzij je een gladde saus wilt. Dan moet je 'm goed pureren en eventueel door een zeef wrijven. Proef en voeg eventueel nog een snuf zout toe.

*1) de zwarte knoflook (floky) kreeg ik in de #foodybox
*2) ik kocht een grote fles van Zonnatura - de rest vroor ik in voor een andere keer; je kunt er ook mooi roze brood mee bakken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten