woensdag 23 september 2020

Courgette, aubergine, tomaat en paprika gevuld met pulled oats en freekeh


Als je mijn blog een beetje volgt ben je tot de ontdekking gekomen dat ik niet zo vaak een zakje specerijenmix of -pasta gebruik. Geen nasikruiden of currypasta dus. Mijn la vol potjes specerijen, een vriezerlade met een aantal ingrediënten als kerrieblaadjes en laos, een aantal potjes in de koelkast en een plank met azijn en sojasaus zijn mijn basis. Maar soms heb ik niet zoveel zin om na te denken wat ik ga koken. Dan is teruggrijpen op een kant-en-klaar iets wel handig. Voor mij is dat de groene curry (of de madrascurry) van de Lidl uit de verspakketten. Als ik zo'n pakket zie liggen met een 50%-korting sticker dan koop ik 'm. Het zakje currypasta en de kokosmelk zijn voor een snelle kooksessie en de groente uit het pakket gebruik ik in iets anders. Zo ook in dit recept. Vandaar dat het om gevulde courgette, aubergine, paprika en tomaat gaat. Natuurlijk lekker ter afwisseling maar een groentesoort minder kan heel goed. 

De groente wordt gevuld met een mengsel van freekeh (kun je ook vervangen door (zilvervlies)rijst, quinoa, spelt, boekweit en dergelijke) en pulled oats. De laatste kreeg ik in de #foodybox zomer om te proberen. Het is een 100% plantaardige eiwitbron gemaakt van haver en peulvruchten. De versie die ik had was naturel, dus daar kun je zelf elke draai aan geven die je wilt. Omdat in dit gerecht de groente nog een tijdje de oven in gaat, waren de pulled oats lekker knapperig geworden. Dat laatste was wel van belang wilde Q er zijn goedkeuring aan geven. 

Met pulled oats gevulde courgette, aubergine, paprika en tomaat

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 3 personen)
 • 1 niet te grote aubergine (± 250 gram)
 • 1 courgette (± 300 gram)
 • 1 rode paprika (± 200 gram)
 • 1 tomaat (± 125 gram)
 • 2 eetlepels koolzaadolie
 • 150 gram freekeh
 • 1 groentebouillonblokje
 • 1 kleine ui, gesnipperd (± 100 gram)
 • 1 teentje knoflook, fijngehakt
 • 2 theelepels gemalen koriander
 • 2 theelepel gemalen komijn
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • ± 1 theelepel harissa (sambal is ook goed)
 • 1 bakje pulled oats naturel (Gold&Green - 175 gram)
Was de groente. Snijd de aubergine en courgette in 2 helften. Hol ze iets uit met een scherpe theelepel. Hak het vruchtvlees fijn. Halveer de paprika en verwijder de zaadjes. 
Doe de aubergine in een ovenschaal, besprenkel met een drupje olie en wat zout en giet een klein beetje water in de ovenschaal. Zet in de oven die je op 180C zet. Doe er na 10 minuten de courgette en paprika, ook besprenkeld met een drupje olie en een snuf zout, bij. 
Maak ondertussen de vulling. Breng 6 deciliter water aan de kook met het bouillonblokje en kook de freekeh 15-25 minuten. Giet af als de freekeh de gewenste gaarheid heeft, maar vang de bouillon op. 
Snijd een kapje van de tomaat en hol deze uit. 
Fruit in een hapjespan in de rest van de olie de ui tot deze begint te kleuren. Bak op hoog vuur, terwijl je alles geregeld omschept, het gehakte vruchtvlees van de aubergine en courgette mee. Voeg eventueel nog een beetje olie toe en fruit knoflook, specerijen, harissa, het binnenste uit de tomaat en pulled oats mee. 
Meng de gare freekeh met het pulled oatsmengsel. Voeg een beetje van de bouillon toe en eventueel nog wat zout naar smaak. Hiermee voorkom je dat het te droog wordt in de oven. Vul de aubergine, courgette, paprika en tomaat met het freekeh-pulled oatsmengsel en doe (terug) in de ovenschaal. Giet de rest van de bouillon in de schaal. Zet de gevulde groente nog ± 20 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Hoe lang ze nog moeten ligt een beetje aan hoe lang ze al in de oven hebben gezeten terwijl je de vulling maakte. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten