woensdag 30 september 2020

Sushibowl met sperzieboontjes, omelet, komkommer, avocado en zeewierstrooisel


Helemaal hip, eten uit een kommetje. Maar ik vind het soms wel veel rijst of bonen of andere basis en weinig topping. Verder eindig je vaak met vooral het basisingrediënt terwijl juist de combinatie met de andere ingrediënten het lekker maakt. Dus in mijn opbouw van de kom doe ik ook een deel van de groente onderin. 
Deze sushibowl is lauwwarm het lekkerst vind ik, maar koud eten kan ook. Als laatste wordt de bowl bestrooid met furikake. Dat is een mengsel van fijngehakt zeewier, bonitovlokken (gedroogde tonijn) en sesamzaad en geeft een umamiboost aan deze bowl. Ik kreeg dit potje van Lima in de #foodybox. Omdat Lima zich richt op plantaardig voedsel zijn in dit potje de bonitovlokken natuurlijk weggelaten. Ook zonder de bonito is dit een hartig, smaakvol strooisel.



Sushibowl met sperzieboontjes, omelet, komkommer, avocado en furikake

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2 personen)
  • 150 gram sushirijst
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 2 theelepels suiker
  • 3/4 theelepel zout
  • 1 ei
  • 150 gram sperzieboontjes
  • 1 eetlepel tahin
  • 150 gram komkommer
  • 1 avocado
  • 2-3 eetlepels furikake
Meng rijstazijn, suiker en zout in een klein pannetje en breng aan de kook. Zet het vuur uit en roer zodat suiker en zout oplost. 
Kook de sushirijst volgens de verpakking gaar. Meng het rijstazijnmengsel door de rijst. 
Bak ondertussen van het met een druppel water en snuf zout losgeklopte ei een dunne omelet. Rol deze op en snijd in stukjes. 
Haal de sperzieboontjes af, halveer ze eventueel en kook ze in krap water met wat zout in ± 5 minuten beetgaar. Giet af maar vang een beetje kookwater op. Gebruik dit om de de tahin wat losser te roeren. Meng de boontjes met de tahin. 
Snijd de komkommer in halve maantjes. 
Halveer de avocado, verwijder de schil en snijd het vruchtvlees in plakken. 
Verdeel 1/3 van de boontjes, komkommer en avocado over de bodem van 2 kommen. Schep hierop de  lauwe rijst. Verdeel de rest van de boontjes, komkommer, avocado en de omelet over de rijst. Bestrooi met de furikake. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten