Deze keer zat er ook een bekend product in de foodybox: de rode linzen van valle del sole. Die gebruik ik heel geregeld. Vaak als basis voor een soep of curry. Hier een lijstje van een aantal favorieten van mij met rode linzen:
- als basis in een pindasoep met zoete aardappel en kip
- in Marokkaanse harira
- in Indiase curry met bloemkool en amandel
- in een Ottolenghi-inspired auberginerecept
Vandaag dus ook weer een soep op basis van rode linzen en tomaat. Ottolenghi heeft ook een erg lekkere linzen-tomatensoep, die ik al een aantal keer gemaakt heb. Deze keer hield ik 'm wat simpeler. Ik nam de soep mee naar vrienden waar we eerst mee gingen wandelen en daarna weer opwarmden met soep en brood met smeersels.
Alleen dat plastic bovenkantje op het bakje tomatenbasis, dat mag anders. Je trekt het niet gemakkelijk los en als je iets meer kracht zet, scheurt het en spettert je tomatenbasis door de keuken als je niet oppast.
Rode linzen-tomatensoep
(recept van bijnanetzolekkersalsthuis - ± 2 liter)
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1-2 groene pepers, fijngehakt
- 3 centimeter gember, fijngehakt
- 1 eetlepel lekker kerriepoeder
- 1/2 bosje koriander
- 350 gram rode linzen
- 1,5 liter water
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 bakje tomatenbasis (550 gram)*)
- handje cherrytomaatjes of 1-2 tomaten, in kleine stukjes
- 1 limoen, in partjes
Verhit de olie in een grote soeppan. Fruit de ui een paar minuten.
Hak de koriander (inclusief steeltjes) fijn. Voeg dan 2/3 van de pepers, de gember, de koriandersteeltjes en het kerriepoeder toe. Fruit een minuutje mee. Roer dan de linzen erdoor. Voeg 1,5 liter water toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 15 minuten koken tot de linzen gaar zijn.
Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en voeg de tomatenbasis toe. Breng aan de kook en laat nog 5 minuten doorpruttelen. Proef of je er nog extra zout door wilt.
Meng de korianderblaadjes, de achtergehouden peper en stukjes tomaat door elkaar. Schep de soep in kommen en lepel er een beetje van het tomaat-koriandermengsel op. Serveer met een partje limoen om in de soep uit te knijpen.
*) pak gezeefde tomaten (500 ml) of 1,5 blik gepelde tomaten kan ook prima
Geen opmerkingen:
Een reactie posten