woensdag 17 februari 2021

Wintersalade rode spitskool, boerenkool, zoete aardappel, mango en cashewnoten


Sneeuw is mooi als achtergrond op de foto. En mijn uitzicht terwijl ik dit typ is ook erg gaaf. Erg hoog water (ik kijk uit op de Nederrijn), sneeuw en zon. Maar als dit recept gepubliceerd wordt, hoop ik dat de sneeuw toch wel is weggesmolten. Dan kan ik weer gewoon fietsen. 

Wintersalade rode spitskool, boerenkool, zoete aardappel, mango en cashewnoten

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ± lunch voor 4 personen )
  • 1 kilo zoete aardappel
  • 2 eetlepel zonnebloemolie
  • 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel zout
  • sap van 1 limoen
  • 2 theelepels bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 klein rood pepertje, heel fijn gehakt
  • 2 theelepels fijngeraspte gember
  • 1/2 rode spitskool (± 400 gram)
  • 250 gram boerenkool, aan het blad
  • 1 kleine mango (± 250 gram)
  • 100 gram cashewnoten, grof gehakt
  • 1/2 bosje koriander, grof gehakt 
Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van ± 1,5 centimeter. Meng olie met komijn, koriander, kurkuma en zout en schep de aardappels hiermee om. Doe in een ovenschaal en rooster de zoete aardappel op 190C in ± 30 minuten gaar. Controleer na 20 minuten - ik merk dat zoete aardappels soms in 20 minuten klaar zijn en soms pas na 40 minuten en dat ligt niet aan de grootte van de blokjes. 
Maak ondertussen een dressing van limoensap, suiker, sesamolie, sojasaus, peper en gember. Proef of er nog zout bij moet. Schaaf de spitskool heel dun (met een mandoline) en kneed de dressing door de kool. 
Ris de boerenkool van de nerf en scheur in stukjes van ± 3 centimeter. Breng water aan de kook en kook de kool 2 minuten. Spoel koud en laat uitlekken op een schone theedoek. Meng door de spitskool.
Schil de mango, snijd het vruchtvlees van de pit en snijd in dunne plakjes. 
Verdeel de blokjes zoete aardappel en mango over de kool. Bestrooi met de cashewnoten en koriander.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten