woensdag 3 februari 2021

Laagjestaart met frambozenjam en lemoncurd


Ik had 2 potjes in de koelkast staan: zelfgemaakte lemoncurd en een pot minder zoete frambozenjam. Die 2 wilde ik gebruiken om iets lekkers voor het weekend te maken. In eerste instantie wilde ik een soort lamingtons maken. Dat is een Australisch zoet baksel waarin cakeblokken (eerder spongecake; dus cake met weinig tot geen boter door het beslag) omhuld worden met een laag chocoladeglazuur en dan door kokos worden gerold. Vaak wordt het cakeblok doormidden gesneden en van een tussenlaagje jam voorzien. Dus in plaats van alleen jam wilde ik jam en lemoncurd gebruiken. Toen ik recepten ging googelen kwam ik tot de ontdekking dat het echt een chocoladeglazuur is. Veel poedersuiker met een beetje cacao, dus vooral zoet en weinig chocoladesmaak. Omdat je een blok cake in het glazuur doopt heb je dus veel glazuur nodig. Heel veel poedersuiker dus. Dat werd me een beetje te zoet, dus die lamingtons heb ik laten zitten. Ik maakte wel gewoon een taart. 

Laagjestaart met frambozenjam en lemoncurd

(springvorm 20 centimeter doorsnee)
  • 3 eieren (kamertemperatuur)
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram boter, gesmolten
  • 75 gram bloem
  • 15 gram maizena
  • 250 gram lemoncurd*)
  • 250 gram (niet te zoete) frambozenjam
  • 100 gram ruby chocolate
Klem een stuk bakpapier tussen de bodem en rand van een springvorm van 20 centimeter doorsnee. 
Klop met de mixer (als je een standmixer hebt, is dat nu wel handig; maar ik gebruik gewoon mijn handmixer) de eieren met de suiker minstens 10 minuten tot ze flink in omvang zijn toegenomen en het een luchtig mengsel is. Klop er snel de gesmolten boter; giet deze er vanaf de zijkant van de kom bij. Zeef de bloem en maizena boven het eimengsel en spatel voorzichtig door elkaar. Houd zoveel mogelijk lucht in het beslag. Giet het beslag in de vorm. Bak de biscuitbodem volgens het volgende schema: 12 minuten op 135C, 12 minuten op 150C en 13 minuten op 165C. Laat de taartbodem afkoelen. 
Snijd de taartbodem horizontaal in 3 dunne lagen. Dit is een beetje lastig, maar moet lukken. 
Leg de onderste helft op een taartschaal. Verdeel hierover de helft van de lemoncurd en strijk dun uit met een paletmes. Verdeel hierover 100 gram jam. Leg de volgende deegplak erop. Strijk hier de rest van de lemoncurd en nog eens 100 gram jam over uit. Dek af met de laatste deegplak. 
Doe de chocolade (als het geen callets zijn, hak dan in kleine stukjes) in een hittebestendige kom. Laat boven een pannetje met een laag bijna kokend water smelten. Roer de resterende 50 gram frambozenjam door de gesmolten chocolade. Strijk dit uit over de bovenkant van de taart. 

*) ik maakte zelf lemoncurd naar dit recept (zonder de gember), maar kopen kan ook. Ik vond die van Bonnemaman lekker en daarin worden nagenoeg dezelfde ingrediënten gebruikt als in mijn zelfgemaakte, maar bij mijn AH XL is deze niet meer te koop. En in de van Chivers zitten heel veel andere ingrediënten dus dan maak ik liever zelf. Misschien smaakt die wel goed, maar dat weet ik niet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten