maandag 20 december 2021

Chocoladecake met peer en walnoten


 
Ja, daar ben ik weer. En gewoon op een maandag. Dit jaar was er geen recept voor lekkere Sinterklaasbaksels. Eigenlijk zouden we dat weekend weg zijn, maar door het opduiken van omicron veranderden er een aantal test- en quarantaineregels zodat ons uitje helaas niet door ging. Sinterklaas ging verder ook aan ons voorbij maar ik maakte wel dat weekend de kwarktaart met speculaasjesbodem. Met sinaasappel in plaats van mandarijn, een iets steviger vulling, en ook nog een laagje witte chocolade op de koekjesbodem. 
Hopelijk gaan onze kerstplannen wel door. Ik durf er nog steeds niet 100% van uit te gaan. In elk geval valt er dit jaar sowieso weinig na te denken over "het" kerstdiner. Van beide kanten zijn de families zo groot dat je op een gezelschap van minstens 15 personen zit en dat is nu niet zo verstandig, is het advies.
Gewoon een recept voor een simpele chocoladecake met peer en walnoten dus. Kan altijd, en ook genoeg stukjes als je gewoon weer iedereen langs kan hebben. 
Woensdag komt nog een blog online met een wat uitdagender bakproject voor kerst en dan ben ik er volgend jaar vast wel weer een keer. Ik wil jullie alvast alle goeds voor 2022 wensen. 

Chocoladecake met peer en walnoten

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - schaal van ± 20 bij 25 centimeter)
  • 3 eieren
  • 125 gram suiker
  • 75 milliliter zonnebloemolie
  • 50 gram (zachte) boter
  • 110 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 40 gram cacao
  • 1 grote peer, geschild en in kleine stukjes (± 200 gram)
  • 50 gram grofgehakte walnoten
  • snuf kaneel
Leg een stuk bakpapier (of herbruikbaar bakfolie) op de bodem van de vorm of schaal. 
Klop de eieren met de suiker in 5 minuten tot een luchtig mengsel. Klop er scheutje voor scheutje de zonnebloemolie door. Klop er dan de zachte boter door. Zeef bloem, bakpoeder en cacao boven de beslagkom. Meng eerst met een spatel of lepel voorzichtig door elkaar - het stuift nogal. Klop daarna met de mixer nog even kort door elkaar. 
Verdeel het cakebeslag over de schaal. Verdeel de blokjes peer en stukjes walnoot. over het beslag. Bestrooi met kaneel. Bak de chocoladecake in 30-35 minuten op 175C gaar. 

2 opmerkingen:

  1. Klinkt heerlijk! Ik heb al jaren geen cheesecake gemaakt, als tiener maakte ik kwarktaart met perzik en langevingerbodem, mijn allereerste cheesecake maakte ik in 1987 in Engeland. De bodem van 'chocolate digestives en een vulling van cream cheese, afgetopt met een gelei van marmelade. Moest daar ineens aan denken. Fijne feestdagen en tot volgend jaar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Chocolade en sinaasappel blijft een lekkere combi. Jij ook goede feestdagen.

      Verwijderen