woensdag 9 maart 2022

Salade van biet, doperwten, avocado en kruiden


Voor de thuisafgehaald-bij-ons-thuis van een week of 2 geleden bladerde ik door Plenty more van Ottolenghi om inspiratie op te doen. Mijn oog viel toen weer op een salade van rode biet, doperwten, avocado en verse kruiden. Die avond maakte ik 'm niet maar wel een paar dagen later. Ik had nog een goed avocado liggen waar ik iets anders mee wilde dan "iets Mexicaans". Ik gaf wel een eigen draai aan het recept; hierbij mijn variant van een salade met biet, avocado en doperwten. Wij aten er een kom knolselderijsoep met hazelnoten bij en een stuk brood. 

Salade van biet, doperwten, avocado en kruiden

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 1/2 rode ui
  • 1 eetlepel frambozenazijn
  • 100 gram doperwten (diepvries)
  • 600 gram rauwe bietjes
  • 1 groene peper, heel fijn gehakt
  • blaadjes van 1/4 bosje munt
  • 1/4 bosje dille, fijngehakt
  • blaadjes van 1/4 plantje basilicum
  • 10 diepvriesframbozen
  • 1 eetlepel frambozenazijn
  • 2 eetlepels koolzaadolie
  • peper, zout
  • tabasco naar smaak
  • 1 (eetrijpe) avocado
Snijd de ui in hele dunne plakken (of schaaf met de mandoline). Doe in een kommetje met de azijn en een lepel water en verhit even in de magnetron. Laat staan tot je de salade gaat samenstellen. 
Doe de doperwten in een pan met een scheutje water en iets zout. Breng aan de kook, laat 2 minuten koken en giet af. Spoel na met koud water en zet even apart.
Schil de bietjes. Snijd in dunne kwartplakjes. Doe in een pan met zoveel water dat ze half onderstaan. Voeg zout toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken. Schep tussentijds een paar keer om zodat alle plakjes een keer onderop komen te liggen. Giet af.
Prak de frambozen fijn. Meng met azijn, olie, peper, zout en tabasco naar smaak. Meng door de bietjes en verdeel deze over een schaal. 
Snijd de avocado in kwarten, trek de schil eraf en snijd in horizontale (over de breedte) plakjes. 
Meng de helft van doperwten en kruiden door de bietjes. Verdeel de rest erover (zo kleurt niet alles rood). Vis de ui uit de marinade en verdeel over de salade. Verdeel tot slot de avocado erover. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten