woensdag 2 maart 2022

Kunefe - sliertjesdeeg gevuld met kaas en suikersiroop

Ja we konden weer. Vorige week organiseerde ik weer een thuisafgehaald-bij-mij-thuis.  Eindelijk weer een grote groep gezellige mensen rondom de tafel. Dus ik leefde me een beetje uit met een Ottolenghi-feestje. De inspiratie haalde ik uit zijn boek Plenty More. De volgende kleurrijke gerechten stonden op tafel. 
 • Geroosterde pompoen met chiliyoghurt en koriandersalsa. Ik bestrooide dit gerecht ook nog met wat feta. 
 • Gestoomde rijst met kerrieblad, citroen, kaneel en kruidnagel. Dat zijn de originele smaakmakers van Ottolenghi. Ik varieerde al eens met sinaasappel en kardemom. 
 • Met honing en koriander- en komijnzaad geroosterde wortels. Deze keer waren het alleen oranje wortels. 
 • Een soort lauwwarme salade van kikkererwten, bloemkool, mango en rauwe spinazie. Hierin zaten Indiase smaakmakers. Deze keer hield ik me een stuk beter aan het recept dan een tijd geleden. 
 • Een knapperige salade gebaseerd op een aantal salades uit Plenty more. Luciferreepjes rode biet, knolselderij en appel, plakjes radijs, verse dille en basilicum en maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten en gehakte amandelen. Erdoor een dressing op basis van citroensap en walnootolie. 
En als toetje ging ik een hele andere kant op. Ik maakte een Turks toetje van sliertjesdeeg - kataifa. Knapperige sliertjes deeg met een romige vulling van kaas, ruim besprenkeld met zoete siroop. Ik denk alleen dat ik het binnenkort nog een keer moet maken want de foto is niet echt wat. 


Kunefe

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ovenschaal 20 bij 30 centimeter)
 • 200 gram suiker
 • 2 deciliter water
 • 2 plakjes citroen
 • rozenwater naar smaak
 • 250 gram boter
 • 500 gram kataifa (het sliertjesdeeg)
 • 375 gram mozzarella (= 3 bolletjes)
 • 1 bakje cottage cheese (200 gram)
Breng suiker, water en citroen aan de kook. Roer tot de suiker oplost en laat 3-4 minuten doorkoken. Laat de suikersiroop afkoelen en zet daarna in de koelkast of vriezer. De siroop moet goed koud zijn als je deze straks over het warme deeg giet. 
Smelt de boter zachtjes in een pannetje. Zet het vuur uit zodra de boter nagenoeg gesmolten is. De restwarmte laat alles smelten. 
Pak een grote, diepe kom. Knip het kataifadeeg in kleine stukjes boven de kom. Werk rustig zodat het niet alle kanten op springt. Wrijf de sliertjes los van elkaar. 
Snijd/hak snijd de mozzarella in hele kleine stukjes. Prak met een vork de cottage cheese en mozzarella door elkaar. 
Giet de gesmolten boter over de deegsliertjes en meng (met je handen) door elkaar zodat nagenoeg elk sliertje deeg bedekt is met boter. 
Verdeel de helft van het deeg over de ovenschaal. Verdeel hierover de kaas. Dek af met de rest van het deeg. Bak de kunefe op 175C in 30-40 minuten goudbruin. Giet de koude siroop over de hete kunefe en snijd in stukjes. Eet direct. 

2 opmerkingen:

 1. Wat fijn dat je weer meer mensen van je lekkere gerechten kan laten genieten! Volgens mij hebben ze gesmuld, bij mij liep het water in de mond toen ik je opsomming van de gerechten las. En ik krijg meteen weer inspiratie!

  BeantwoordenVerwijderen