dinsdag 28 augustus 2012

Abrikozenfrangipanetaart

Met de amandelprut die ik overhield van het ijs van eergisteren maakte ik deze taart. Op de markt hadden ze lekkere verse abrikozen. Als je die niet kunt vinden kun je ook abrikozen uit blik gebruiken. En voor de frangipane kun je ook dit recept volgen.

Abrikozenfrangipanetaart
(quichevorm van ± 23 cm doorsnee)
  • 150 gram bloem
  • 75 gram boter, ijskoud in kleine stukjes
  • ± 2 eetlepels ijskoud water om te binden
  • 8-10 verse abrikozen
  • 1,5 dl water
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels abrikozenlikeur
  • ± 250 gram amandelprut
  • 1 ei
  • 30 gram bloem
  • 30 gram suiker
Meng in de keukenmachine de boter met de bloem tot een kruimelig mengsel. Of doe dit met koude handen boven een kom. Doe er een lepel water bij en meng met de pulseerknop tot het deeg gaat samenhangen. Misschien moet je iets meer water toevoegen. Hoe langer je het deeg bewerkt, hoe taaier het deeg wordt. Wikkel de deegbal in plastic folie (of gebruik een boterhamzakje) en laat minimaal een half uur in de koelkast rusten.
Breng in een klein pannetje een laagje water aan de kook. Maak een kruislingse insnijding aan de onderkant van de abrikozen. Leg ze ± 20 seconden in het kokende water en verwijder dan met de punt van een mes het velletje. Breek de abrikozen doormidden en doe de helften in een kom. Giet de likeur erover. Meng 1,5 dl van het water met de suiker en laat 3 minuten doorkoken. Giet de siroop ook over de abrikooshelften. Laat een paar uur staan. 
Verwarm de oven voor op 170C. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet de zijkanten eventueel in met wat boter. Rol op een bebloemd oppervlak het deeg uit tot een ronde lap van ± 27 cm doorsnee. Bekleed hiermee de vorm. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Leg een velletje bakpapier (of silliconenvel) op het deeg. Bedek met een steunvulling (bijv. overjarige gedroogde bonen). Bak de deegbodem 20 minuten. 
Roer ondertussen het ei los met de suiker en meng er dan de bloem en amandelprut door. Haal de deegbodem uit de oven, verwijder de steunvulling en bakpapier. Verdeel de frangipane erover. Schep de abrikozen uit de siroop, laat iets uitlekken en verdeel over de frangipane. (de siroop kun je nog over ijs of zo gebruiken). Bak de taart nog 25 minuten op 170C. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen