zondag 5 augustus 2012

Watermeloenzoetzuur

Toen ik dit recept voorbij zag komen vroeg ik me af hoe je van meloen zoetzuur kan maken. Meloen heeft erg zacht vruchtvlees dat volgens mij helemaal uiteen zou vallen en een smurrie zou worden. Bij het doorlezen van het recept bleek dat je de schil van de watermeloen inmaakt. Dat is prima. Die is wel hard, en daar doe je niets mee en maakt wel een groot deel van de watermeloen uit. Ik heb het recept iets aangepast. Omdat de meloen niet een hele tijd in de inmaakoplossing suddert, is het denk ik niet maandenlang houdbaar.

Toen ik een foto maakte van de gesneden meloenblokjes vroeg mannetje Q waarom ik daar een foto van maakte. Voor mijn blog was het antwoord. Zijn reactie was: "maar dat is toch helemaal niet moeilijk, dat hoef je toch niet op je blog te zetten".

Watermeloenzoetzuur
(4 potjes)
  • 1 kilo watermeloenschil
  • 1,5 liter water
  • 2 eetlepels zout
  • 2,75 dl azijn
  • 450 gram suiker
  • 1 theelepel venkelzaad, licht gekneusd
  • 2 cm verse gember, in dunne reepjes
  • 8 kruidnagels
  • 8 zwarte peperkorrels
  • 2 kaneelstokjes, in stukken gebroken
  • 1/4 theelepel chiliflakes
  • 2 theelepels zout
Als je een watermeloen eet, houd je een dikke schil over waar wit, lichtgroen vruchtvlees en nog een tikje lichtroze aanzit. Schil met een dunschiller hier de donkergroene dunne buitenschil vanaf. Deze kun je weggooien. Snijd de rest van de schil in blokjes. (max. 1 bij 1 cm)
Breng het water met de 2 eetlepels zout aan de kook. Kook hierin de schil 3 minuten. Giet af in een vergiet. Doe de blokjes in een schaal. 
Verwarm de azijn met de suiker en de specerijen en de 2 theelepels zout. Roer zodat de suiker oplost en breng dan aan de kook. Giet dit kokendhete vocht over de meloenblokjes. Dek af en zet een nacht in de koelkast.
Zeef de volgende dag de meloenblokjes uit het inmaakvocht en vang het vocht op. Breng het vocht nogmaals aan de kook en giet weer kokendheet over de meloen. Zet weer een nacht in de koelkast.
Zet de volgende dag 4 gesteriliseerde lege jampotten klaar. 
Giet weer af en vang het vocht weer op. Breng aan de kook, doe de meloenblokjes erbij en wacht tot het weer kookt. Kook dan 1 minuut door. Schep de meloenblokjes in de schone potten en giet het kokendhete vocht erover. Zorg dat de blokjes onder staan. Draai de deksel op de potjes en laat afkoelen. 
Bewaar geopende potten in de koelkast. 

1 opmerking: