donderdag 26 september 2013

Perziksoep, blauwe bessensorbetijs en kaneelmeringue

Dessert nummer 2.
Waarschijnlijk houd je ijs en meringues over, maar daar vind je vast wel een goede bestemming voor.


Perziksoep, kaneelmeringue en blauwe bessensorbet

(4 porties)
  • 4 eetlepels water
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel verse rozemarijnnaaldjes, gehakt
  • 3 rijpe perziken
  • 2 eiwitten
  • 2 theelepels kaneel
  • 60 gram kristalsuiker
  • 60 gram poedersuiker
  • 1 deciliter water
  • 175 gram suiker
  • 1,5 eetlepel glucosestroop
  • 1 eetlepel honing
  • 250 gram blauwe bessen

Perziksoep

Breng het water, suiker en rozemarijn aan de kook. Laat 1 minuutje pruttelen en dan nog een half uur trekken van het vuur af. Zeef de rozemarijn uit de siroop. Pureer de perziken met de rozemarijnsoep. Bewaar de soep zolang in de koelkast. 

Kaneelmeringues

Bedek een bakplaat met een vel bakpapier of bakmatje.Zeef de poedersuiker met de kaneel boven een kom. 
Klop de eiwitten in een brandschone kom schuimig. Klop in gedeelten de kristalsuiker erdoor. Blijf doorkloppen tot de suiker is opgelost en je een glanzend schuim met pieken hebt.Spatel de poedersuiker met kaneel erdoor.Zet een bakring met een doorsnee van 5 cm op het bakpapier en schep hierin een lepel schuim. Maak een mooi rondje met iets van een kuiltje in het midden. Haal met een draaiende beweging de bakring van het schuim af. Maak zo 8 schuimbakjes.Bak de meringue op 100C in 5-6 kwartier droog. Haal voorzichtig van het bakpapier af en bewaar in een afgesloten trommel. Hanteer ze voorzichtig want ze zijn breekbaar. 

Blauwe bessensorbetijs

Breng het water met de suiker, glucosestroop en honing aan de kook. Laat 1 minuut doorkoken. 
Pureer de blauwe bessen. Meng de bessenpuree met de suikerstroop. Laat dit mengsel afkoelen en bewaar een nacht in de koelkast. 
Draai de volgende dag van het mengsel ijs in de ijsmachine.

Serveren

Schep wat soep in een diep bord. Leg in het midden een meringue. Schep hierop een bolletje ijs. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen