zondag 22 september 2013

Salade met mais, spitskool en wortel

Het idee voor dit gerecht kwam ik ook weer tegen op de site van de Guardian en is weer van Ottolenghi. Mijn oog viel op de mais. Dit jaar heb ik een klein oogstje maiskolven. Twee zijn op de bbq beland (toen het nog mooi weer was), een paar heb ik ingevroren en twee zijn in deze salade verwerkt.
Mais moet je eigenlijk zo snel mogelijk na het oogsten eten. De suikers veranderen langzamerhand in zetmeel waardoor de mais steeds minder zoet wordt. Het schijnt dat het proces stopt als je de mais blancheert, dus dat heb ik ook gedaan met de maiskolven die nu nog in mijn vriezer liggen.

Salade met mais, spitskool en wortel

  • 2 deciliter water
  • 1 deciliter witte wijnazijn
  • 2 theelepels zout
  • 300 gram wortel, grof geraspt
  • 300 gram spitskool, flinterdun gesneden
  • 1 rode ui, in flinterdunne halve ringen
  • 2 maiskolven
  • olie voor bestrijken
  • klein handje verse peterselie
  • klein handje verse koriander
  • 1 volle theelepel grove mosterd
  • 2 eetlepels mayonaise
Breng water, azijn en zout aan de kook.
Doe de ui in een kommetje en doe hier 4-5 lepels azijnmengsel bij. Doe de rest met de spitskool en wortel in een andere kom. Laat 20 minuten staan en giet daarna het vocht af. Knijp de groente eventueel iets uit. Schep in een mooie schaal. Houd de ui (al wel uit de pekel) nog even apart.
Kook de maiskolven in gezouten water 6-8 minuten. Dep droog en bestrijk met olie.
Verhit een grilpan en gril de mais een paar minuten aan elke kant.
Was de koriander en peterselie, droog goed en pluk de blaadjes van de steeltjes. Doe bij de spitskool en wortel in de kom.
Snijd de maiskorrels los van de kolf en doe de mais bij de spitskool en wortel.
Maak een dressing van de mosterd en mayonaise met een scheutje water. Schep de dressing door de salade en bestrooi de salade met de uiringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen