woensdag 4 juni 2014

Caketaart met fruit en ricotta

Ik schreef al eens eerder over een taart van La Place. Laatst aten wij er een lekkere taart met fruit en ricotta die vrij recent in het assortiment is opgenomen. Ik vond de taart zo lekker dat ik 'm na maakte. Ook het oppasadres waar mannetje Q logeerde was blij met het taartje dat hij had meegenomen.

De taart bestaat uit een basis van harder deeg, zoals korst- of fonceerdeeg. Daarin zit cakebeslag met fruit en ricotta. Bij de La Place zaten er ananas, kiwi en aardbeien in. Ik gebruikte mango, peer en frambozen.

Caketaart met fruit en ricotta

(2 taartje met doorsnee van 16 cm)
  • 175 gram bloem  
  • 100 gram koude boter
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • ± 1 eetlepel ijskoud water
  • 150 gram zachte boter
  • 150 gram suiker
  • 3 eieren
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 150 gram ricotta
  • 2 theelepels vanilleextract
  • 300 gram fruit (bijv. mangoblokjes (diepvries), aardbeien, peer)
Maak korstdeeg door de bloem, koude boter en basterdsuiker in de keukenmachine snel tot kruimels te draaien. Meng er dan het water door tot het deeg een bal vormt. Stop de deegbal in een plastic zakje en leg een half uurtje in de koelkast.
Knip 2 cirkels bakpapier en leg die op de bodem van de vormen. Vet de zijkanten in en bestuif met wat bloem.
Verdeel het deeg in 2 delen en rol elk deel uit tot een cirkel van 20 cm doorsnee. Leg deze in de vormen. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bedek het deeg met bakpapier of een siliconenvel en daarop een steunvulling (bv. gedroogde peulvruchten. Zet nog een half uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175C. Bak de deegbodems 15 minuten. Verwijder dan steunvulling en bakpapier en bak nog 5 minuten.
Terwijl de bodem voorbakt, maak je het cakebeslag. Klop hiervoor de zachte boter met de suiker en citroenrasp ± 5 minuten tot een romig mengsel. Klop dan 1 voor 1 de eieren erdoor. Meng als laatste het zelfrijzendbakmeel erdoor.
Meng in een andere kom de ricotta met het vanilleextract.
Maak het fruit schoon en snijd in kleine stukjes.
Haal na het voorbakken de bodems uit de oven maar laat de oven aan. Verdeel het cakebeslag over de 2 vormen. Schep met een lepeltje kleine dotjes ricotta op het cakebeslag. Verdeel het fruit over de taartjes. Bak de taartjes nog 20-25 minuten tot de cake gaar is.

2 opmerkingen:

  1. Geinspireerd door jouw recept heb ik iets soortgelijks gemaakt: ik heb alleen cakebeslag gebruikt en daar de vruchten en ricotta over verdeeld. Makkelijker om geen korstdeeg te hoeven maken en smaakt toch nog wel 'echt' als taart. Zo maak ik ook rabarbertaart. Helaas was de cake in het midden niet goed gaar na 45 minuten op 170 graden (springvorm 24 cm). Volgende keer gewoon nog langer, maar dat vind ik altijd zo lastig uitvogelen... de smaak is wel heerlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Liesbeth,

      Leuk om te lezen dat je van mijn blog bakinspiratie op doet. Ovens zijn inderdaad verschillend, en door de vruchten en ricotta heb je iets meer vocht in je cake, dus kan het zijn dat het wat langer moet dan een standaardcake.
      Rabarber op een dergelijke manier in een taart is ook lekker, eventueel in een combi met aardbeien.

      Gr johanneke

      Verwijderen