donderdag 9 oktober 2014

Champignonragout met vadouvan en ananas

Ik kookte er al eerder, in Librije's Atelier met deze workshop. Als er genoeg afhalers voor mijn maaltijden met vadouvan zijn, dan mag ik nog een keer.

Vadouvan is een kerrieachtig specerijenmengsel. De basis bestaat uit redelijk veel ui en vast bestanddeel is fenegriek. Dat zit allebei in dit blikje, dus een vinkje. In de thai red curry van dit merk zit namelijk geen rode peper, maar rode paprika. Daar maak ik dus geen curry mee. Wel andere lekkere gerechten.

Deze champignonragout is zeg maar een vegavariant op kipkerrie, en veel lekkerder. Aan simpele kerrie moet je vaak nog wat sleutelen om de balans goed te krijgen. Maar hier heb ik alleen een pepertje toegevoegd omdat ik dat lekker vind, en zout in de vorm van een bouillonblokje. De specerijenmengsels in deze mooie blikjes bevatten namelijk geen zout.


Champignonragout met vadouvan en ananas

(4 personen)
  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 klein rood pepertje, heel fijn gehakt
  • 750 gram champignons, in kwarten
  • 4-6 theelepels vadouvan
  • 1/2 paddenstoelenbouillonblokje
  • 2 dl crème fraîche
  • maizena om te binden
  • 300 gram verse ananas, in blokjes
Verhit de olie in een grote braadpan of wok. Fruit de ui en peper een paar minuten en schep uit de pan. Bak de champignons ± 5 minuten op hoog vuur terwijl je ze blijft omscheppen. Schep ze ook uit de pan. 
Zet het vuur laag. Voeg de vadouvan toe en fruit 1 minuut. Voeg dan 3 dl water en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook. Voeg de crème fraîche toe en klop met een garde door elkaar. Bind saus met de aangemaakte maizena. Proef en pas eventueel de smaak aan. 
Doe de champignons en ui weer terug in de saus en laat nog 5 minuten pruttelen. Warm dan de ananas nog een minuut mee. 

Erbij aten wij rijst gemengd met linzen en wat wortelblokjes voor de kleur.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen