zaterdag 18 april 2015

Lasagne met prei, zalm en kabeljauw

Aan tafel was er eerst een analyse van de kleur van de saus: een beetje gele saus. Ik vond 'm zelf
lichtrood of roze of oranje. Ik legde uit dat het door de crème fraîche kwam. Ook het romige komt daarvan. Romig werd voluit beaamd. Vervolgens werd er verrast opgemerkt dat er zalm in zat. En nog stukjes andere vis. In eerste instantie was de gedachte dat de lasagne vegetarisch was. Genoeg stof voor een gesprek dus. Ondertussen werd de lasagne in een flink tempo (mannetje Q) naar binnengewerkt. Hij vond 'm verrukkelijk. Misschien dat ik deze lasagne met vis dan toch nog maar een keer moet maken.

Lasagne met prei, zalm en kabeljauw

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 klein, scherp pepertje, heel fijn gehakt
  • 1 wortel, in kleine blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in boogjes
  • 1 blik tomatenstukjes (400 ml)
  • 1 kilo prei, gewassen en in ringen (schoon gewicht)
  • 2 + 1 deciliter crème fraîche
  • 2 theelepels mosterd
  • 150-200 gram lasagnebladen
  • 300 gram kabeljauw (of andere witvis), in blokjes
  • 200 gram gerookte zalm
  • 2 bollen mozzarella, in plakjes
Verhit de olie in een hapjespan. Bak de peper, wortel en bleekselderij een paar minuten. Voeg dan een scheutje water en een snuf zout toe en laat de groente nog 5 minuten smoren. 
Zet het vuur hoog en voeg de prei toe. Schep geregeld om en laat de prei al wat slinken. Voeg de tomaten en een half blik water toe. Breng aan de kook en laat met een deksel op de pan ± 15 minuten pruttelen tot de prei gaar is. Roer de 2 deciliter crème fraîche met de mosterd los en roer door de saus. Proef of er zout bij moet. 
Schep 1/5 van de saus met relatief veel vocht en weinig prei in een schaaltje en roer de rest van de crème fraîche hierdoor. 
Schep 1/3 van de rest van de saus in een schaal. Leg hierop een laag lasagnebladen. Verdeel hierover 1/3 van de saus en de blokjes kabeljauw. Leg hierop weer een laag lasagnebladen. Verdeel hierover de laatste saus en de gerookte zalm. Leg hierop weer een laag lasagnebladen. Verdeel hier het deel saus met extra crème fraîche over. Leg de plakjes mozzarella erop.
Bak de lasagne 15-20 minuten op 180C hetelucht-grill in combinatie met 180Watt. Of 30 minuten op 180C en eventueel nog even onder de grill voor een bruin korstje. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen