vrijdag 10 april 2015

Freekeh met geroosterde gember-bospeen en peultjes

Een eetbare trouwjurk van rabarber'papier' of een emotiebrood. Wie verzint er zoiets? Erik Meursing en Marjolein Wintjes van de Culinaire Werkplaats opereren op het (culinaire) snijvlak van kunst en eten. Neem een kijkje op hun website om een beeld te krijgen van hun creaties. 

Al heel wat jaar geleden las ik ergens over hen en was geïntrigeerd. Een aantal weken geleden kreeg ik een uitnodiging voor een culinaire presentatie over freekeh van Artisan Grains bij......de Culinaire Werkplaats. Daar hoefde ik niet heel lang over na te denken. Dit was mijn kans om daar een keer een kijkje te nemen. Freekeh was niet nieuw voor mij. Ik heb er al eerder meer gekookt, en dat was goed bevallen. Dus die freekeh, dat zou wel goed komen. 

Gekookt werd er niet veel, geproefd des te meer. Erik had zich uitgeleefd en serveerde een scala aan gerechtjes met freekeh in alle varianten: een welkomstdrankje, een broodje, een kroketje, een bonbon, een tussendoortje, sushi, nasi. 



Hoe verrassend sommige creaties ook waren, ik ben meer van het gewone eten. Met het pak freekeh dat ik meekreeg maakte ik dan ook gewoon avondeten waarin de freekeh als freekeh te herkennen is. Het gerecht was onderdeel van het "thuisafgehaald-bij-mij-thuis-menu" waardoor ik een heleboel mensen kennis heb laten maken met freekeh. 


Freekeh met peultjes en wortel


  • 1 bos peen
  • 1 klein scherp rood pepertje, heel fijn gehakt
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 cm gemberwortel, geraspt
  • 200 gram freekeh
  • 400 gram peultjes
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 deciliter yoghurt
  • 2 gemberbolletjes, fijngehakt
  • 1 theelepel sesamolie
Snijd het loof van de peen, maar laat een heel klein stukje zitten. Dat ziet er wat leuker uit. Boen de peen met een schuursponsje schoon. 
Meng het pepertje, honing, olie, zout en gemberwortel door elkaar. Meng dit door de peen. Doe de peen in een ovenschaal en rooster de peen in 30-40 minuten op 180C beetgaar. 
Kook de freekeh volgens de aanwijzing op de verpakking. Dat duurt ± 15 minuten. Giet af. 
Maak de peultjes schoon. Snijd ze schuin elk in 3-4 stukjes. Doe ze in een pan en overgiet met kokend water. Breng opnieuw aan de kook en kook 1 minuut. Giet de peultjes af. 
Meng het sesamzaad, yoghurt, gember en sesamolie door elkaar. Proef of er zout bij moet. Roer ook het vocht uit de ovenschaal van de wortels erdoor. Meng dit sausje door de gare freekeh. Meng de peultjes door de freekeh. Schep de freekeh met peultjes in een mooie schaal en leg de geroosterde peen er bovenop. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen