zaterdag 2 juli 2016

Salade van groene asperges, geitenkaas, biet en sinaasappel


Deze salade is geïnspireerd door een recept uit BBC GoodFood april 2016.  Het is een leuk idee om van de geitenkaas een crème te maken en deze op de borden uit te strijken in plaats van de geitenkaas over de salade te verkruimelen. De groene aspergelinten zien er ook mooi uit, maar daar worstelde ik wel wat mee. Het is best lastig om mooie linten te schaven en je blijft met wat dikkere stukken zitten. Die zijn te dik als lint maar niet mooi genoeg als hele asperge. Dus eigenlijk moet je wat meer asperges kopen zodat je die stukjes nu niet hoeft te gebruiken maar de volgende dag in een pasta of zo.


Salade van groene asperges, geitenkaas, biet en sinaasappel


  • 400 gram gare* bietjes
  • 200 gram zachte geitenkaas
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1/4 theelepel roze peper, grofgevijzeld
  • 500 gram groene asperges
  • 2 sinaasappels
  • 2 eetlepels notenolie
  • peper, zout
  • klontje boter
  • erwtenscheuten
Koop gare bietjes als je snel klaar wilt zijn. Ik kocht zelf rauwe bietjes die ik elk in aluminiumfolie wikkelde en de dagen ervoor als ik iets anders in de oven had erbij in de oven deed. In totaal ruim een uur (mijn bietjes waren niet zo groot) tot ze gaar aanvoelden. 
Pel de gare bietjes en snijd ze in dunne plakjes. Bestrooi met wat peper en zout en zet apart. 
Prak de geitenkaas fijn en roer de yoghurt en de roze peper erdoor. 
Was de groene asperges. Schaaf 150 gram in dunne linten. Kook de rest 2-3 minuten in kokend water en spoel daarna koud. Laat uitlekken.
Schil de sinaasappels dik zodat ook het wit meekomt. Snijd de partjes tussen de vliezen uit en vang het sap op. Knijp de vliezen ook goed uit. Klop het sinaasappelsap met de olie en peper en zout tot een dressing en schep dit door de rauwe aspergelinten. Laat een half uurtje intrekken. Snijd de partjes in kleine stukjes. 
Strijk het geitenkaasmengsel uit over 6 borden. Verdeel de plakjes biet erover. 
Verhit een koekenpan, laat de boter smelten en laat de hele asperges hierin warm worden. 
Schep de aspergelinten (laat uitlekken) op de bietjes. Verdeel de hele asperges erover. Druppel de dressing over de salade en garneer met de erwtenscheuten en stukjes sinaasappel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen