zondag 10 juli 2016

Bietencake met kersen en chocolade


Hollandse kersen.....Wij wonen op een plek met best veel kersenkwekers in de buurt. Toen GZQ nog achterop de fiets zat, gingen we op zaterdag wel een stuk fietsen en kochten onderweg bij een stalletje aan de kant van de weg een kilo kersen die we dan lekker opsnoepten. Dat is er dit jaar nog niet van gekomen en zal ook wel niet gebeuren. Om GZQ mee te krijgen op een fietstocht is bijna onmogelijk. Maar ja, eigenlijk kan hij ook wel alleen thuis blijven. Verder werkt het weer niet altijd even goed mee. Niet alleen voor het fietsen, maar ook voor de kersen. Wat ik zo gehoord heb, is het niet zo'n goed kersenjaar. Eerst was het te koud en nu is het te nat. Dus ik zal het met Griekse kersen moeten doen. Gewoon een paar voor op de cake, omdat het zo mooi is. De kersen in de cake kun je ook vervangen door kersen uit een pot of uit de diepvries, maar voor bovenop zou ik dan amarenakersen gebruiken. Die hebben ook dat donkere en glimmende kersenrood. 


mooi paarsrood beslag

Bietencake met kersen en chocolade

  • 250 gram rauwe bietjes
  • 150 gram zachte boter
  • 150 gram suiker
  • 3 eieren
  • 50 milliliter yoghurt
  • 30 gram cacao
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 100 gram kersen, ontpit en gehalveerd
  • 150 gram kersenjam
  • 100 gram pure chocolade
  • paar kersen als garnering
Vet een cakevorm in met wat boter en bestuif met bloem. Leg een velletje bakpapier op de bodem. Schil de bietjes en rasp ze fijn in een keukenmachine. 
Verwarm de oven voor op 180C.
Klop de boter met de suiker tot een romig mengsel. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop goed na elk ei. Meng de yoghurt erdoor. 
Zeef de cacao, het bakmeel en de baking soda boven de kom en meng door het beslag. 
Meng als laatste de geraspte bietjes door het cakebeslag. Verdeel de helft van het beslag over de vorm en schep hierop de kersen. Dek af met de andere helft van het beslag. Bak de cake in een oven van 180C in ± 55 minuten gaar. 
Laat de cake een half uurtje in de vorm afkoelen en stort dan op een rooster om verder af te koelen.
Snijd de afgekoelde cake horizontaal doormidden. Besmeer de onderste helft met de kersenjam en dek af met de bovenste helft. 
Doe de chocolade in een hittebestendige kom en hang boven een laagje bijna kokend water. Laat de chocolade smelten. 
Zet de cake op het rooster en zet dat boven een groot bord. Giet de gesmolten chocolade over de cake. Duw een paar mooie kersen als garnering in de zachte chocolade. Laat de chocolade hard worden. 

4 opmerkingen:

  1. Lek-kür, de combi chocolade/kersen. Schwarzwaldkirsch hè?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat blijft een favoriete combi van mij. Net als chocolade en sinaasappel of chocolade met frambozen. Maar ja, misschien is alles met chocolade wel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen