maandag 29 mei 2017

Stoompudding met anijs en vijgen en chocolade


Ik bladerde laatste in een kookboek waarin in best veel recepten anijszaad als smaakmaker werd gebruikt. Dat viel me op omdat je anijszaad niet zo heel vaak in recepten tegenkomt. De titel van het boek is me ontschoten, het anijszaad niet. Hier met vijgen en chocolade leverde het weer een supertoet op. 

Je heb voor dit toetje een puddingvorm met deksel nodig. Hier schreef ik er wat over. 

Stoompudding met anijs, vijgen en chocolade

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 75 gram gedroogde vijgen
  • 1 eetlepel sambuca
  • 1 sinaasappel
  • 75 gram vijgenjam
  • 125 gram zachte boter
  • 125 gram suiker
  • 2 eieren, gesplitst
  • 2 eetlepels melk
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 theelepel anijszaad
  • 50 gram pure chocolade, grof gehakt
Knip de vijgen in kleine stukjes. Doe ze in een kommetje met de sambuca en warm even op in de magnetron. Laat minimaal 15 minuten wellen. 
Vet de vorm in en bestuif met bloem. 
Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil eraf. Pers de vrucht uit. 
Meng het sinaasappelsap met de vijgenjam. Giet dit onderin de vorm. 
Klop de eiwitten in een brandschone kom stijf. 
Klop de boter met de suiker en de sinaasappelrasp romig. Klop er de eidooiers door. Klop de melk erdoor. Meng er het bakmeel en anijszaad door. Spatel het stijfgeklopte eiwit en de chocolade door het beslag. Verdeel het beslag over de vorm. Sluit het deksel. 
Zet de vorm in een grote pan. Giet er tot ongeveer 2/3 hoogte kokend water bij. Laat de pudding op laag vuur in 1,5 uur gaar stomen/koken. Controleer af en toe of er nog genoeg water in de pan zit en vul anders bij. 
Eet de pudding het liefst warm. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen