maandag 19 juni 2017

Kip met citroen, kumquat, sinaasappel, limoen en venkel


Ook deze kip komt uit het "nog-te-bloggen-archief". Wij aten dit in de winter, als citrusfruit meer in het seizoen is. Op dat moment is er ook niet zoveel keus aan ander fruit. Toch blog ik het recept nu in de zomer, want sinaasappels, limoenen en citroen zien er eigenlijk best zomers uit. Zo'n schijfje is toch net een zonnetje?

Ik koos voor kippendij met vel en bot (wat vroeger kipkarbonade heette, maar dat is niet hip meer). Maar kippendijfilet met nog een beetje vel kan ook. Dan kan de kip waarschijnlijk iets korter in de oven. Zorg wel dat je de stukjes vel die je nog eraan laat aan de bovenkant zitten. Het vel voorkomt dat de kip droog wordt. 

Kip met citroen, kumquat, sinaasappel, limoen en venkel

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4-8 personen)

  • 1 sinaasappel
  • 1 limoen
  • 1 citroen
  • 100 gram kumquats
  • 1 eetlepel versgeraspte gember
  • 1 scherp pepertje, heel fijn gehakt
  • peper, zout
  • 1 theelepel venkelzaad, licht gekneusd
  • 4-8 kippendijen, met bot en vel
  • 2 venkelknollen (± 600 gram)
Snijd sinaasappel, limoen, en citroen doormidden. Rasp van elke vrucht de helft van de schil en doe de rasp in een grote kom. Pers deze helft uit en doe het sap in de kom. Voeg gember, pepertje, venkelzaad en peper en zout toe. 
Snijd de andere helft van de citrusvruchten in dunne plakjes en zet deze even weg. Snijd de kumquats ook in plakjes. 
Kerf de kip een paar keer in en doe de stukken kip in de grote schaal met marinade. Wrijf de marinade goed in de kip. Dek af met folie en laat een paar uur in de koelkast staan om in te trekken. 
Maak de venkel schoon. Snijd horizontaal in repen van ± 1 centimeter en verdeel de venkel over een grote ovenschaal. Verdeel de stukken kip en marinade over de venkel. Steek de plakken sinaasappel, limoen, citroen en kumquat tussen de kip.
Bak de kip in ± 1 uur op 180C gaar. 

Als er nog veel braadvocht van de kip over is, bewaar dat. Daar zit veel smaak in. Gebruik dat bijvoorbeeld als je een snel "kip-groente-rijst-prutje" maakt met nog wat ketjap en sambal als smaakmaker. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen