Alvast voor donderdag, een Valentijnsvariant op deze kleine cakejes. Je hoeft natuurlijk niet zoet te bakken voor jouw Valentijn, je kunt ook iets maken dat roze en hartig is. Ooit kreeg ik voor mijn verjaardag een rode, hartvormige ovenschaal. Ik gebruik 'm niet heel vaak maar voor deze hartige cake komt ie natuurlijk erg goed van pas.
Dubbel hartige cake met biet en feta
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)- 50 gram havermout
- 25 gram zonnebloempitten
- 25 gram pompoenpitten
- 10 gram nigellazaad
- 10 gram maanzaad
- 5 gram karwijzaad
- 80 gram bloem
- 120 gram volkoren speltbloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 200 gram geraspte rauwe biet
- 3 lente-uitjes, in ringetjes
- 20 gram verse dille, fijngehakt
- 2 eieren
- 75 gram zonnebloemolie
- 80 gram kwark
- 125 gram feta, in kleine blokjes
- biet om de hartjes uit te steken
Leg een stuk bakpapier op de bodem van een (liefst hartvormige) ovenschaal.
Meng in een grote kom havermout tot en met karwijzaad.
Meng in een grote kom havermout tot en met karwijzaad.
Meng bloem tot en met zout door het havermoutmengsel in de grote kom. Schep er de lente-ui, dille en biet door.
Zet de oven aan op 175C.
Zet de oven aan op 175C.
Klop in een kleine kom eieren, zonnebloemolie en kwark door elkaar. Meng dit door het havermoutmengsel tot het half gemengd is. Strooi dan de blokjes feta over het deeg en schep door tot alles verder goed gemengd is.
Verdeel het deeg over de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de hartige cake in ± 35 minuten gaar.
Voor de hartjes kun je kiezen: of gebruik een gare biet (mag uit een verpakking uit de supermarkt komen hoor), snijd die in dunne plakjes en steek hier met een koekjessteker hartjes uit. Of je snijd een rauwe biet in dunne plakjes, steekt hier hartjes uit en kookt deze in een dun laagje water ± 5 minuten. De restjes van de biet kun je bijvoorbeeld in een salade gebruiken. Leg de hartjes op de cake.
Ik vind de cake (lauw)warm het lekkerst, maar je kunt 'm ook koud eten.
Ik vind de cake (lauw)warm het lekkerst, maar je kunt 'm ook koud eten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten