zaterdag 2 februari 2019

Thaise zoet-zuur-pittige soep met kokosmelk en groente


Nadat het verrassende drankje de tongen had losgemaakt, begon de echte "smakeloze" maaltijd. Omdat pittig wel goed doorkwam, dat is immers niet 1 van de 5 basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en umami, koos ik voor gerechten met pit. Ik startte met deze Thaise soep die zuur, pittig, zout en zoet moet zijn. Ik proefde zelf het zout-element wat minder, dus voor het op smaak krijgen schakelde ik wel wat hulp in.


Thaise zoet-zuur-pittige soep met kokosmelk en groente

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 12 kommetjes)
  • 400 milliliter kokosmelk
  • 2 stengels citroengras
  • 6 blaadjes djeruk perut (vers of vriezer)
  • 3 rawits
  • 5 cm verse laos, in plakjes
  • 10 gram palmsuiker
  • 20 milliliter vissaus
  • 20 milliliter limoensap
  • 12 kleine partjes limoen
  • 1 struik paksoi
  • 300 gram oesterzwammen
  • 12 cherrytomaatjes, in kwarten
  • 75 gram 2-3 millimeter brede rijstnoedels
  • verse koriander om te bestrooien
Doe de kokosmelk in een pan. Voeg 8 deciliter water toe. Kneus de stengels citroengras en rawits. Voeg citroengras, djeruk perut, rawits, laos, palmsuiker en vissaus toe en breng aan de kook. Laat ± 20 minuten pruttelen. Roer het limoensap door de kokosbouillon. Proef of de zoet-zuur-pittig-zoutbalans goed is en voeg naar smaak nog extra palmsuiker, vissaus, limoensap of fijngehakte peper toe.
Terwijl de soepbasis pruttelt, kun je de groente voorbereiden.
Breng een pan water aan de kook. Snijd het witte deel van de paksoi in 1 centimeter brede stukjes en kook ze 2-3 minuten. Schep met een schuimspaan uit het water en verdeel over de 12 kommetjes. Snijd het groen in dunne reepjes en verdeel over de 12 kommetjes. Scheur de oesterzwammen in repen en blancheer ze 1 minuut. Schep met een schuimspaan uit het water en verdeel over de kommetjes. Verdeel de tomaat over de kommetjes. Kook / week de rijstnoedels volgens de aanwijzing op de verpakking in het het hete water. Leg in elk kommetje een plukje rijstnoedels. Verdeel de kokosbouillon over de kommetjes. Citroengras, rawit, laos, citroenblad kun je er uitvissen, die eet je niet op. Maar het staat ook wel mooi om het erin te laten. Bestrooi elk kommetje Thaise kokossoep met wat koriander. 

bron: receptenboekje van de kookcursus die ik een paar jaar geleden in Thailand volgde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten