dinsdag 29 januari 2019

Prikkelend wortel-sinaasappelshotje


Eerder schreef ik al dat mijn smaak een beetje van slag is. Dat is een bijwerking van terbinafine, wat ik slikte vanwege een schimmelnagel. Niets ernstig dus. Ook niet smakelijk, dus daar hebben we het verder niet meer over.
Over het niet smaken, daar hebben we het dan weer wel over. Ik proef minder zout en hartig, waardoor sommige dingen heel flauw zijn en andere dingen heel zoet. Wel handig als je wat gewicht kwijt wilt raken, want na 1 chipje is het wel weer goed. Je blijft er niet van dooreten. Maar een boterham met hagelslag smaakt ook raar. 
Ik ga er maar van uit dat het tijdelijke bijwerking is. Maar er zijn ook mensen die nagenoeg geen smaak hebben. Een van die mensen is Joke Boon. Zij heeft anosmie. Dat betekent dat je geen reukvermogen hebt. Omdat smaak voor het overgrote deel door reuk bepaald wordt, proeft ze heel erg weinig. Toch heeft zij veel met eten en schrijft zelfs kookboeken. Daarin geeft ze extra aandacht aan structuur en kleur. In 1 van haar kookboeken komt de sechuan button ter sprake. Dat zijn bloemknopjes en als je die eet krijg je een tintelend, prikkelend gevoel in je mond. Niet zozeer een smaak maar een gevoel. 


Ik proefde ze al eens tijdens het all you need is food event bij de stand van Koppert Cress en zag ze bij de Sligro. Het stond al een tijdje op mijn lijstje om er een keer iets verrassends mee te maken, maar daar moest wel een goede gelegenheid voor zijn. Een doosje is namelijk best prijzig (ik betaalde €10,85 incl btw) en hoewel het klein is, is het wel een beetje veel om voor 2 personen 1 gerechtje mee te maken en wat doe je dan met de rest? De combinatie van een smaak die van slag was en de sechuan button leverde mijn thema voor een thuisafgehaald-bij-mij-thuis: smakeloos. We begonnen met dit knaloranje prikkelend drankje.

Prikkelend wortel-sinaasappelshotje

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 3 sinaasappels
  • 1 limoen
  • 3 deciliter wortelsap
  • 1 theelepel verse gember, fijngeraspt
  • snuf zout
  • ± 8 sechuan buttons
Schil de sinaasappel dik en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op. Doe hetzelfde met de limoen. Doe de partjes in een kleine, hoge mengbeker. Voeg 4 sechuan buttons, de gember en een snufje zout toe. Pureer met een staafmixer. Voeg wortelsap toe en meng nog even. Proef of het tintelend genoeg is. Als je nog meer effect wilt, giet dan een deel van het drankje in een groot glas en pureer de extra sechuan buttons met het deel wat in de mengbeker is overgebleven. 

Ik vond de hoeveelheid sechuan buttons wel wat lastig. In een recept dat ik op internet had gevonden werd op 1 liter vocht 2 sechuan buttons gebruikt. Toen ik mijn drankje op basis van die verhouding proefde, merkte ik niet echt wat van de sechuan buttons. Misschien dat ze niet altijd even sterk zijn. Gebruik ze in elk geval niet in combinatie met vet, want dat doet het verrassende effect teniet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten