Ik proefde bij de stand van KoppertCress eindelijk de sechuan button waar ik ooit over had gelezen in een recensie van "Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen" van Joke Boon. Het ziet er uit als een klein geel bloemknopje, en als je ervan eet voel je een tinteling op je tong. Grappig. Die ga ik nog wel een keer bestellen bij de Sligro. Maar eerst iets leuks er mee verzinnen.
Onno Kleyn hield een culinaire quiz, waar ik de winnaar van was. Naast alle tasjes met producten mocht ik ook 2 kilo boek - De Grote Kleyn - mee naar huis dragen.
Old Amsterdam was er met een #pairingissharing - workshop. Na een korte intro over smaak (lees vooral Het nieuwe proefboek van Peter Klosse als je daar meer over wilt weten) konden we een alcoholvrije cocktail verzinnen bij hun Old Amsterdam of hun Old White. Antoinette en ik bedachten een lekker drankje op basis van thee, biet en appel en een tikje gember. Thuis bedacht ik dat die ingrediënten, samen met de kaas, heel goed in een salade kunnen. Waar die cocktail dan weer erg goed bij past. Consensus was er hier thuis over dat een scheutje wodka een goede toevoeging zou zijn. Minder consensus was er dan weer over hoe groot (of hoe klein) dat scheutje moest zijn.
Cocktail van earl greythee, bietensap, appelsap en gember
- 2 theelepels losse earl greythee
- 1/2 liter kokend water
- 1 deciliter bietensap
- 2 deciliter appelsap
- 2 deciliter tonic
- 2 centimeter gember, in plakjes
- eventueel een scheut(je) wodka
Doe de thee in een thee-ei en hang dat in een theepot. Giet het kokende water erop en laat 3-5 minuten trekken. Haal dan het thee-ei uit de thee en laat de thee afkoelen. Zet daarna in de koelkast.
Doe het bietensap en het appelsap met de stukjes gember in een groot glas en stamp de gember een beetje plat en roer krachtig door. Het is de bedoeling dat dat gember smaak afgeeft, maar niet zo fijn wordt dat je 'm er niet meer uit kunt zeven. Zeef de gember uit het sap. Meng de thee met het sap. Verdeel over 5 glazen en schenk er wat tonic bij.
Salade van biet, appel, gember, harde geitenkaas en avocado
- 1 eetlepel hazelnootolie
- 1 limoen
- peper, zout
- 1 theelepel versgeraspte gemberwortel
- 300 gram gare bietjes
- 1 appel
- 150 gram harde geitenkaas (bijv. old white)
- 1 avocado
Snijd vanuit het midden 4 dunne plakjes van de limoen. Pers de rest uit.
Verhit een koekenpan tot heet. Bestrijk een klein oppervlak met een drupje olie en bak hier de 4 limoenplakjes in tot ze beginnen te kleuren. Schep uit de pan, en snijd voorzichtig in kwarten.
Meng de hazelnootolie met een halve eetlepel limoensap en wat peper en zout tot een dressing. Schep de gember erdoor. Snijd de bietjes doormidden en dan in mooie plakjes. Schep ze om met de dressing en zet even apart.
Was de appel en snijd 'm in kwarten. Haal het klokhuis eruit en snijd de appel (met schil) in plakjes. Bedruppel met wat limoensap.
Snijd de geitenkaas in blokjes.
Halveer de avocado. Trek de schil eraf, verwijder de pit en snijd in plakjes. Druppel hier ook wat limoensap over.
Verdeel de bietjes, appel en avocado over kleine bordjes of schaaltjes. Verdeel de kaas erover en garneer met 1-2 stukjes limoen.
Jouw inbreng voor de kerstcocktail? Dan met een scheut...
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat C beter is in cocktails maken.
BeantwoordenVerwijderen