zondag 18 december 2016

Gingerbread house - koekhuisje

afbeelding snoephuisje

Ooit moesten de deelnemers aan Masterchef Australie in een pressure test het koekhuis van Adriana Zumbo namaken. Naast een megagroot huis met lekker deeg moesten er ook diverse snoepjes en versierselen zelf gemaakt worden. Dakpannen van chocoladeflikken met spikkeltjes, mandarijnsnoepjes, marshmallows en nog meer. Ik denk dat bij het zien de gedachte is ontstaan om een keer een gingerbread house te maken. Niet zo'n ambitieus project als dat recept, maar gewoon een huisje van lekker deeg versierd met gekochte snoepjes. Mijn probleem met dit soort dingen is vaak dat er vooral veel snoep op moet om het er leuk uit te laten zien, vervolgens iedereen afrent op het snoep en er een afgekloven koekhuis overblijft. Eh...waarom zou ik dan al die moeite doen en niet gewoon een pot snoepjes op tafel zetten? 

Om het risico van een afgekloven koekhuis te beperken heb ik gezocht naar een recept voor koek die wel een paar dagen goed zou blijven. Ik vond hier een recept waarbij stond dat het huis prima een week kon blijven staan en dan nog steeds eetbaar zou zijn. Dat klopt. Je krijgt geen knapperige koek, maar eerder een soort taaitaai, die steeds zachter wordt. 

Ik heb wel extra specerijen toegevoegd, want ik houd van deeg dat echt smaak heeft. Ik kon al het deeg in mijn keukenmachine maken, maar dan moet je motor wel sterk genoeg zijn. Wat me wel opviel was dat er baking soda als rijsmiddel werd gebruikt, maar er niet iets zuurs in het recept zit. Ik had nog bedacht een beetje citroensap erdoor te doen maar ben dat toch vergeten. 

Wat de ontmanteling van het koekhuis had ik gelijk. De kindertjes zaten zo ongeveer in het huisje en zodra de snoepjes op waren hadden ze het wel gezien. 

Je bakt de muren en dakdelen met behulp van een mal. Als je van papier of karton de vormen uitsnijdt en die op het deeg legt, is het slim om het deeg niet helemaal door te snijden maar de randjes (die eigenlijk teveel zijn) te laten zitten. Als het deeg gebakken is, kun je het strakker afsnijden. Ik maakte de onderdelen van het huisje in een siliconen vorm die ik 2 jaar geleden na de kerst in de opruimingsbakken vond. Ondanks die vorm was het best nog even puzzelen om het huisje goed in elkaar te zetten. 


Gingerbread - koek voor een koekhuisje

  • 800 gram bloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel zout
  • 4 theelepels gemberpoeder
  • 4 theelepels kaneel
  • 1 theelepel anijszaad
  • 8 kruidnagels
  • 1/2 theelepel nootmuskaat (versgeraspt)
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 225 gram boter
  • 300 gram golden syrup
  • 2 eieren 
Maak het deeg het liefst een dag van te voren zodat de smaak van de specerijen goed kan intrekken. 

Maal anijszaad en kruidnagels fijn met een specerijenmolen. Meng met de gember, kaneel en nootmuskaat. 
Smelt de boter en meng de golden syrup erdoor. Laat iets afkoelen. Klop de eieren los in een kom en meng het boter-golden syrupmengsel erdoor. 
Doe de bloem, baking soda, specerijen en suiker in de kom van een keukenmachine en meng even door elkaar. Giet er het botermengsel bij. Zorg dat je dat al een beetje verdeelt over de hoeveelheid bloem omdat mengen anders wat lastig wordt. Laat de keukenmachine draaien tot je een deeg krijgt. Waarschijnlijk moet je een paar keer langs de wanden schrapen of de boel schudden om alles goed vermengd te krijgen. Pak het deeg in plastic folie en laat een dag rusten in de koelkast. 

Haal het de volgende dag zeker een uur van tevoren uit de koelkast. Verdeel in 2-4 stukken (afhankelijk van je mal) en rol op een bebloemd oppervlak uit tot een lap van 1/2 centimeter dik. Snijd de onderdelen van het huis uit en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. 
Verwarm de oven voor tot 190C. Bak de muren en dakdelen voor het koekhuisje in ± 15 minuten gaar. 

Nu heb je de elementen voor het gingerbread house gebakken. Maar dan begint het echt werk: in elkaar zetten en versieren. Ga naar een winkel waar ze schepsnoep hebben en leef je uit. Dan kun je heel veel soorten en kleurtjes uitkiezen zonder met tig halfvolle snoepzakken te blijven zitten. Mijn ontdekking in die bakken waren de kleine pinguïns. 

Als lijm maak je een eiwitglazuur oftewel royal icing. Klop hiervoor 1 eiwit half stijf en klop er dan 200-250 gram gezeefde poedersuiker door. Doe het glazuur over in een spuitzak met een klein mondje. 

Plak eerst de muren van het huis aan elkaar vast. Stut het huis tegen een muur of zet er blikken of zo tegen aan. Je vindt vast wel iets in je keuken dat goed werkt. Als de muren goed droog zijn, zet dan het dak erop. Als dat droog is, kun je aan de slag gaan met het versieren. Laat je creativiteit de vrije loop. 

Zet het koekhuisje op een plek waar er geen grijpgrage kindervingertjes bij kunnen. 

1 opmerking: