Nu zoek ik zelf nooit op "lekkerste recept" of "beste recept" om precies diezelfde reden. Iemand noemt zijn recept zelf zo en hoopt dat ie daarmee beter wordt gevonden in Google. Maar in dit stukje kan ik het woord "lekkerste kerstbrood" wel gebruiken.
Ik heb met dit kerstbrood namelijk meegedaan aan de wedstrijd "wie bakt het lekkerste kerstbroood van Nederland", georganiseerd door Foodies, Desemenzo, restaurant Sense en Kitchenaid. Uit de 86 inzendingen werden 10 finalisten gekozen die hun brood mochten bakken op de Tasty. Ik was 1 van die 10. Dus treinde ik op 12 november met 2 tassen vol bakjes naar Utrecht. Er stond 1,5 uur voor om je brood in de oven te krijgen, dus dan was het wel praktisch als je alles thuis afgewogen had en voor de zekerheid dubbel had meegenomen. Mijn deeg was mooi gelukt en rijzen ging ook goed. Want aan de omgeving kun je niet zoveel doen. Baktijd was wel een stukje langer dan thuis, maar elke oven werkt nu eenmaal anders. En er stond een brood van een andere finalist bij in. Ik was blij met mijn brood.
Ik heb jammergenoeg niet gewonnen. Dat deed Nadine, die een heel mooi brood met peren maakte met de smaak en in de vorm van (ster)anijs. Haar recept staat op de site van Foodies Magazine.
Kerstbrood met kardemom, appel, amandelspijs en rozenwater
(springvorm van 20 centimeter doorsnee)
- 30 kardemompeulen
- 180 milliliter melk
- 35 gram boter
- 7 gram gedroogde gist
- 1 ei
- 350 gram bloem
- 30 gram suiker
- 3 gram zout
- 180 gram amandelspijs *)
- 1 appel (± 150 gram)
- 50 gram poedersuiker
- paar druppels citroensap
- paar druppels rozenwater
Breek de kardemompeulen open
(ik gebruik daarvoor een vijzel) en peuter de zaadjes eruit. Maal de
kardemomzaadjes fijn in een specerijenmolen of gebruik de vijzel.
Breng de melk met de gemalen
kardemom en boter tegen de kook aan. Laat afkoelen tot handwarm en voeg dan de
gist toe. Laat een paar minuten staan en klop dan het ei erdoor.
Doe de bloem met de suiker en
het zout in de kom van een broodbakmachine (of keukenmachine met kneedhaak) en
giet het melkmengsel erbij. Kneed in ± 8 minuten tot een mooi brooddeeg.
Vet een kom in met wat
neutrale olie, doe de deegbal erin en draai deze even rond zodat het deeg aan
alle kanten met olie bedekt is. Dek de kom af met een deksel (of een vochtige
theedoek of plastic folie) en laat het deeg op een tochtvrije plek op
kamertemperatuur in ± 1 uur rijzen tot het in omvang verdubbeld is.
Klem een vel bakpapier tussen
de rand en bodem van een springvorm van 20 centimeter doorsnee.
Was de appel en rasp ‘m (met
schil) op een grove rasp. Knijp de appelrasp iets uit. Je hebt ± 100 gram
appelrasp nodig.
Verdeel het amandelspijs in 2
delen. Rol beide stukjes elk tussen 2 stukjes bakpapier uit tot een cirkel van 16 centimeter
doorsnee.
Duw het gerezen deeg voorzichtig
terug en verdeel in 2 stukken: het ene ongeveer 300 gram, het andere 350 gram.
Houd een stukje van 10 gram apart.
Rol het kleinste deel uit tot
een cirkel van 20 centimeter doorsnee en leg op de bodem van de springvorm. Leg
hierop 1 cirkel amandelspijs. Verdeel hierover de appelrasp en dek af met de
andere cirkel amandelspijs.
Rol het grootste deel deeg
uit tot een cirkel van ± 24 centimeter doorsnee en dek hiermee de spijs af. Duw/knijp
de naad met je hand samen.
Rol het kleine stukje deeg heel
dun uit en steek met een stervormpje hier een sterretje uit. Leg dit op de
bovenkant van het kerstbrood.
Dek de springvorm af met iets
(zie hierboven) en laat nog 30-45 minuten rijzen.
Verwarm de oven tegen het
einde van de 2e rijs voor op 180C.
Bak het kerstbrood met
kardemom in ± 30 gaar en bruin.
Bestrijk het brood uit de oven met wat boter voor een glanslaagje.
Bestrijk het brood uit de oven met wat boter voor een glanslaagje.
Laat afkoelen op een rooster.
*) amandelspijs is ook heel gemakkelijk zelf te maken. Dat moet je wel een paar dagen van tevoren doen omdat het moet rijpen. Maal hiervoor 150 gram blanke amandelen fijn met een keukenmachine (of gebruik amandelmeel; je spijs wordt dan iets fijner van structuur). Voeg 150 gram suiker, 1 theelepel citroenrasp uit een potje (of geraspte schil van 1 (bio)citroen), 1 losgeklopt ei en een paar druppels amandelextract toe en maal alles nog een minuutje verder door elkaar. Doe in afsluitbaar bakje en laat 3-4 dagen op smaak komen in de koelkast. Zelfgemaakt amandelspijs kan ook heel goed ingevroren worden.
Lijkt me heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenHet was ook een lekker brood. Past ook wel goed bij de Scandinavische smaken die jij blogt.
BeantwoordenVerwijderen