dinsdag 6 december 2016

Kerstbrood met kardemom, appel, amandelspijs en rozenwater

Een tijdje terug werd dit artikel gedeeld in een foodbloggersgroep op FB. Het gaat in op wat "het beste recept" voor iets, in dit geval bananenbrood, is. Dat blijkt behoorlijk lastig. Je kunt namelijk niet googelen op "beste recept". Tenminste, je kunt er wel op zoeken maar de uitkomst hoeft niet een heel goed recept op te leveren. Je komt namelijk op die sites terecht waar ze hun SEO-zaakjes goed op orde hebben. Websiteschrijvers gebruiken woorden waarop mensen zoeken. En als het dan werkt om jouw recept "het lekkerste" of "het beste" te noemen, dan gebruik je dat. 

Nu zoek ik zelf nooit op "lekkerste recept" of "beste recept" om precies diezelfde reden. Iemand noemt zijn recept zelf zo en hoopt dat ie daarmee beter wordt gevonden in Google. Maar in dit stukje kan ik het woord "lekkerste kerstbrood" wel gebruiken. 


Ik heb met dit kerstbrood namelijk meegedaan aan de wedstrijd "wie bakt het lekkerste kerstbroood van Nederland", georganiseerd door Foodies, Desemenzo, restaurant Sense en Kitchenaid. Uit de 86 inzendingen werden 10 finalisten gekozen die hun brood mochten bakken op de Tasty. Ik was 1 van die 10. Dus treinde ik op 12 november met 2 tassen vol bakjes naar Utrecht. Er stond 1,5 uur voor om je brood in de oven te krijgen, dus dan was het wel praktisch als je alles thuis afgewogen had en voor de zekerheid dubbel had meegenomen. Mijn deeg was mooi gelukt en rijzen ging ook goed. Want aan de omgeving kun je niet zoveel doen. Baktijd was wel een stukje langer dan thuis, maar elke oven werkt nu eenmaal anders. En er stond een brood van een andere finalist bij in. Ik was blij met mijn brood. 


Ik heb jammergenoeg niet gewonnen. Dat deed Nadine, die een heel mooi brood met peren maakte met de smaak en in de vorm van (ster)anijs. Haar recept staat op de site van Foodies Magazine. 


Kerstbrood met kardemom, appel, amandelspijs en rozenwater

(springvorm van 20 centimeter doorsnee)

 • 30 kardemompeulen
 • 180 milliliter melk
 • 35 gram boter
 • 7 gram gedroogde gist
 • 1 ei
 • 350 gram bloem
 • 30 gram suiker
 • 3 gram zout
 • 180 gram amandelspijs *)
 • 1 appel (± 150 gram)
 • 50 gram poedersuiker
 • paar druppels citroensap
 • paar druppels rozenwater

Breek de kardemompeulen open (ik gebruik daarvoor een vijzel) en peuter de zaadjes eruit. Maal de kardemomzaadjes fijn in een specerijenmolen of gebruik de vijzel.
Breng de melk met de gemalen kardemom en boter tegen de kook aan. Laat afkoelen tot handwarm en voeg dan de gist toe. Laat een paar minuten staan en klop dan het ei erdoor.
Doe de bloem met de suiker en het zout in de kom van een broodbakmachine (of keukenmachine met kneedhaak) en giet het melkmengsel erbij. Kneed in ± 8 minuten tot een mooi brooddeeg.
Vet een kom in met wat neutrale olie, doe de deegbal erin en draai deze even rond zodat het deeg aan alle kanten met olie bedekt is. Dek de kom af met een deksel (of een vochtige theedoek of plastic folie) en laat het deeg op een tochtvrije plek op kamertemperatuur in ± 1 uur rijzen tot het in omvang verdubbeld is.
Klem een vel bakpapier tussen de rand en bodem van een springvorm van 20 centimeter doorsnee.
Was de appel en rasp ‘m (met schil) op een grove rasp. Knijp de appelrasp iets uit. Je hebt ± 100 gram appelrasp nodig.
Verdeel het amandelspijs in 2 delen. Rol beide stukjes elk tussen 2 stukjes bakpapier  uit tot een cirkel van 16 centimeter doorsnee.
Duw het gerezen deeg voorzichtig terug en verdeel in 2 stukken: het ene ongeveer 300 gram, het andere 350 gram. Houd een stukje van 10 gram apart.
Rol het kleinste deel uit tot een cirkel van 20 centimeter doorsnee en leg op de bodem van de springvorm. Leg hierop 1 cirkel amandelspijs. Verdeel hierover de appelrasp en dek af met de andere cirkel amandelspijs.
Rol het grootste deel deeg uit tot een cirkel van ± 24 centimeter doorsnee en dek hiermee de spijs af. Duw/knijp de naad met je hand samen.
Rol het kleine stukje deeg heel dun uit en steek met een stervormpje hier een sterretje uit. Leg dit op de bovenkant van het kerstbrood.
Dek de springvorm af met iets (zie hierboven) en laat nog 30-45 minuten rijzen.
Verwarm de oven tegen het einde van de 2e rijs voor op 180C.
Bak het kerstbrood met kardemom in ± 30 gaar en bruin.
Bestrijk het brood uit de oven met wat boter voor een glanslaagje. 
Laat afkoelen op een rooster.

Roer de gezeefde poedersuiker met wat druppels citroensap en rozenwater tot een dik glazuur. Wees spaarzaam met het rozenwater. Proef, een druppel extra toevoegen kan altijd nog. Voeg een paar druppels water toe als dat nodig is, maar het moet wel dik blijven. Vouw een cornetje van bakpapier en doe hierin het glazuur. Knip er een puntje af en maak een mooi patroon op glazuur op de bovenkant van het kerstbrood. Of gebruik een plastic zakje, als je, net als ik, geen cornetje kunt vouwen. 

*) amandelspijs is ook heel gemakkelijk zelf te maken. Dat moet je wel een paar dagen van tevoren doen omdat het moet rijpen. Maal hiervoor 150 gram blanke amandelen fijn met een keukenmachine (of gebruik amandelmeel; je spijs wordt dan iets fijner van structuur). Voeg 150 gram suiker, 1 theelepel citroenrasp uit een potje (of geraspte schil van 1 (bio)citroen), 1 losgeklopt ei en een paar druppels amandelextract toe en maal alles nog een minuutje verder door elkaar. Doe in afsluitbaar bakje en laat 3-4 dagen op smaak komen in de koelkast. Zelfgemaakt amandelspijs kan ook heel goed ingevroren worden. 

2 opmerkingen: