donderdag 8 december 2016

Echte grenadinesiroop


Onmisbaar element in een tequila sunrise dus besloot ik maar eens zelf grenadinesiroop te maken voor het geval ik ineens een enorme alcoholbehoefte zou krijgen. Die kans acht ik zelf niet zo groot overigens.
De kans dat je granaatappel in je grenadinesiroop terugvindt, is volgens mij ook niet zo groot. Er wordt een heleboel rode limonadesiroop verkocht onder de naam grenadine waar ook heel veel andere fruitsoorten in zitten verwerkt.
Grenadine is wat dat aangaat net zo'n slachtoffer als limonade. Limonade zoals wij dat woord gebruiken heeft natuurlijk ook lang niet altijd meer citroen in zich. Dus uit dat oogpunt is grenadine zonder granaatappel niet eens zo raar.
In elk geval geef ik hier een recept voor echte grenadine. Met alleen granaatappel. En natuurlijk suiker.


Grenadinesiroop

  • 3-4 granaatappels
  • ± 450 gram suiker
  • 5 gram citroenzuur
Rol de granaatappels over het aanrecht en druk ze er stevig tegenaan. Op deze manier komen de pitten al deels los te zitten. Snijd de granaatappel doormidden en peuter boven een kom de pitten eruit. Verwijder witte vliesjes. Pureer de granaatappelpitten in een blender. 
Weeg een pan en onthoud het gewicht. Hang een zeef boven de pan en giet de granaatappelpuree erdoor. Laat goed uitlekken en duw met de bolle kant van een lepel al het sap uit de pitjes. Weeg de pan met sap nogmaals en bereken het gewicht aan sap. Voeg een zelfde hoeveelheid suiker toe. Laat - als je tijd hebt- een paar uur staan en roer af en toe zodat de suiker al deels oplost. Breng het daarna aan de kook en laat alle suiker oplossen. Voeg het citroenzuur toe. Zodra de suiker is opgelost (en het gekookt heeft) kan het vuur uit. 
Giet de grenadinesiroop in gesteriliseerde flesjes. Verwerk verder als aanmaaklimonade. 

2 opmerkingen:

  1. Ik heb hem ook wel eens gemaakt, maar de smaak en geur waren erg delicaat en na een week smaakte de siroop alleen nog maar zoet. Dat was wel jammer. Wel een mooie kleur...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daar heb je wel gelijk in. Ik ben gewoon een beetje verliefd op de kleur....misschien moet je alleen verse "grenadine" maken. Apart suikersiroop en apart granaatappelsap en dan mengen, naar smaak (bron)water toevoegen.

    BeantwoordenVerwijderen