woensdag 1 april 2020

Pompoen met miso en gochujang, freekeh, feta en pitten


Het was even wat stiller. Nee, we zijn niet ziek geweest. Maar we eten op het moment wat meer standaarddingen die ik al lang een keer geblogd heb. Dit aten wij afgelopen zondag. Niet zo standaard maar wel erg lekker. Manlief vond het erg geslaagd en van hem moest ik het zeker bloggen. Voor mij was dit voorraadkoken en restjes opmaken. De pompoen lag er al zeker 2 weken en ik had nog een restje witte kaas dat echt op moest. Dat werd dus de basis. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen standaard freekeh in huis heeft. Ik ook niet standaard, maar nu toevallig wel. Maar in plaats van freekeh kun je ook quinoa, (parel)couscous, boekweit, speltkorrels, wilde&witte rijst, gewone rijst gebruiken. Of linzen gemengd met een graan. Pasta zou ook kunnen, maar dat lijkt mij zelf minder lekker. De gochujang en miso, dat is misschien wat lastig. Op het moment ga je niet zo snel voor 1 boodschap naar de winkel. Het geeft pittigheid en een zoute smaak. Maar ook een hartige diepgang doordat beide gefermenteerd zijn. Pit krijg je wel met sambal of harissa, en het hartige, zoute met wat sojasaus. Het wordt dan wel wat anders, maar ik denk dat je dan nog steeds een lekker bord eten op tafel kan zetten. 

Freekeh met pompoen, feta, pitten, miso, gochujang

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2 personen)

  • 1 kabochapompoen (± 800 gram)
  • 1 theelepel gochujang (Koreaanse chilipasta)
  • 1 eetlepel miso
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 150 gram freekeh
  • 1 rode ui
  • 2 theelepels sherryazijn (frambozenazijn of balsamico is ook goed)
  • 1 (bloed)sinaasappel
  • peper, zout
  • 150 gram feta (of "witte kaas")
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 1 eetlepel pompoenpitten
Was de pompoen en snijd doormidden. Verwijder de pitten. Snijd de pompoen in parten en halveer Snijd lelijke stukken schil van de pompoen. Doe de stukken pompoen in een grote ovenschaal. Meng gochujang, miso en olie in een kommetje. Bestrijk de pompoen hiermee. Rooster de pompoen op 200C in 20-30 minuten gaar. 
Kook ondertussen de freekeh volgens de aanwijzing op het pak gaar. Ik kookte de freekeh in een dubbel volume aan water in ± 15 minuten gaar. 
Snijd de ui in hele dunne kwartringen. Doe in een kommetje met de azijn en een lepel water en verhit 30 seconden op vol vermogen in de magnetron. 
Schil de sinaasappel dik zodat het wit meekomt en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Vang sap op en knijp de vliezen uit. Meng het sap met het vocht van de ui en wat peper en zout. Meng dit door de gare (en afgegoten) freekeh. 
Verdeel de freekeh over de pompoen. Schep de ui, feta en sinaasappel erover. 
Rooster de zonnebloem- en pompoenpitten even in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn. Bestrooi de pompoen en freekeh met de pitten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten