woensdag 8 april 2020

Kweepeer uit de oven + salade met gepocheerde kweepeer, geitenkaas en kiemen


Van een tante kreeg ik weer kweeperen uit Frankrijk. Omdat ik nog een flinke voorraad membrillo heb moest ik er wat anders mee maken. Maar wat? Ik bladerde wat kookboeken door en toen stuitte ik op een recept van Ottolenghi waarin kweepeer wordt gepocheerd in een kruidige siroop in de oven en vervolgens in een salade met blauwe kaas verwerkt wordt. Het in de oven klaarmaken heb ik als basis genomen. Ik zette de schaal onderin toen ik wat anders klaarmaakte en liet 'm per ongeluk de hele nacht in de afkoelende oven staan. De siroop was perfect kleverig geworden.

Van een deel van de gepocheerde kweeperen maakte ik ijs. Dat was een beetje plakkerig in de mond wat structuur betreft. De smaak was ok, maar het eindresultaat vind ik niet blogwaardig.

Het andere deel vroor ik in en gebruikte ik later in een salade. Ik besef dat het op dit moment lastig is om aan kweeperen te komen. We zitten inmiddels al weer in de aspergetijd. Dus onthoud dit recept maar voor komend najaar.


Kweepeer uit de oven

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
 • 750-1000 gram kweeperen
 • 200 gram suiker
 • 5 deciliter water
 • 2 stukjes mandarijnschil
 • 10 kardemompeulen, gekneusd
 • 1 theelepel lemon pepper *)
 • 2 laurierblaadjes
Schil de kweeperen en snijd (hak) ze met een groot mes doormidden. Verwijder met een scherpe meloenbolletjeslepel het klokhuis. Snijd (hak) in schijfjes. Kweepeer is erg hard, dus gebruik een goed, groot mes en een snijplank. Probeer het niet op de manier van een gewone peer die je in je hand houdt en er partjes van snijdt. Doe de kweepeer in een ovenschaal.
Verwarm de suiker met het water, mandarijnschil, kardemom, lemon pepper en laurier en roer zodat de suiker oplost. Giet de siroop over de kweepeer en zet de schaal ± 1,5 uur in een oven van 140C. Controleer op 2/3 van de oventijd hoe zacht de kweepeer is. 

*) of anders 1 theelepel zwarte peperkorrels, grof gevijzeld en een stukje mandarijnschil extra


Salade met gepocheerde kweepeer, geitenkaas en kiemen

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
 • 1/2 gepocheerde kweepeer, in plakjes (zie boven)
 • 2 eetlepels vocht
 • peper, zout
 • 1 eetlepel koolzaadolie
 • 1 bakje pittige kiemen (AH, 60 gram)
 • 100 gram zachte geitenkaas, in plakjes
Klop het pocheervocht, peper en zout naar smaak en de koolzaadolie tot een dressing. Meng door de kiemen. Verdeel de kiemen over 2 borden. Verdeel de kweepeer en geitenkaas over de kiemen. Geef er lekker brood bij. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten