woensdag 22 april 2020

Dadel-pastinaakcake met speculaaskruiden en appel


Ik blijf bakken, maar wel met wat beperkingen. Ik heb nog genoeg bloem. Weliswaar zijn de pakken goedkoopste bloem van 1 kilo al een maand of 2 niet meer verkrijgbaar, met een pak speltbloem of volkorenmeel lukken ook veel dingen. En zo langzamerhand begint er toch weer wat beschikbaar te komen in de supermarkt. Ik vraag me trouwens wel af wat al die mensen met al die bloem gaan doen. Gaan ze echt zelf brood bakken, als je dat eigenlijk nooit doet? Pannenkoeken bakken is dan wat gemakkelijker. Misschien wel een openbaring voor sommige mensen dat je dat ook met gewone bloem kan doen in plaats van een pak pannenkoekenmix. Ik maak zelf voor pannenkoeken meestal een mengsel van gewone bloem, volkorenmeel, wat havermout en soms nog wat boekweitmeel en een snuf zout.
Een andere beperking is dat ik niet al te vaak boodschappen wil doen. Niet zozeer omdat ik echt bang ben om daardoor ziek te worden, maar het is niet zo relaxed om boodschappen te doen. Gelukkig heb ik best een voorraadkast met van alles en nog wat dus duik ik daar maar in. In de vriezer lag nog geraspte pastinaak van een keer een hartige cake. Maar zoet bakken met pastinaak kan ook herinnerde ik me uit mijn Ballymaloetijd. Met dat recept als inspiratie bakte ik deze cake met dadel en pastinaak. Als je geen pastinaak hebt, kun je dat natuurlijk heel goed vervangen door wortel. 

Dadel-pastinaakcake met speculaaskruiden en appel

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - kleine tulbandvorm of gewone cakevorm)
 • 100 gram zachte boter + voor invetten
 • 50 gram zonnebloemolie
 • 100 gram (riet)suiker
 • 3 eieren
 • 1 theelepel speculaaskruiden
 • 50 gram volkorenmeel
 • 100 gram bloem
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 klein appeltje, geraspt (± 100 gram)
 • 100 gram ontpitte dadel, in kleine stukjes
 • 150 gram geraspte pastinaak
Vet de vorm in met wat gesmolten boter en bestuif met bloem. Zeker als je een tulbandvorm gebruikt, is invetten belangrijk. 
Klop boter, zonnebloemolie en suiker door elkaar tot een luchtig mengsel. Klop er 1 voor 1 de eieren door. Meng speculaaskruiden, volkorenmeel, bloem en bakpoeder door het beslag. Meng er tot slot appel, dadel en pastinaak door. Verdeel het beslag over de tulbandvorm. Bak de cake op 170C in ± 50 minuten gaar. Laat de tulband een kwartiertje afkoelen in de vorm en stort dan op een rooster om verder af te koelen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten