Uit de tijd dat ik een moestuin had, weet ik dat juli en augustus vaak een overschot aan courgettes oplevert. Omdat courgette zo'n neutrale groente is, kun je het op veel manieren verwerken: In een Indiase curry, door een Italiaanse pasta, in een Marokkaanse tagine. En natuurlijk in soep. De combinatie van courgette met doperwten levert een lekker, groen soepje op. De topping van feta, pompoenpitten en basilicum maakt het net iets minder saai. Niet alleen een soepje voor moestuinbezitters.
Courgette-doperwtensoep met feta, basilicum en pompoenpitten
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ± 5 koppen soep)
- 2 courgettes (600 gram)
- 2 eetlepels koolzaadolie
- 2 lente-uitjes, in ringetjes (inclusief alle groen)
- eventueel 1 stengel bleekselderij, in boogjes
- peper, zout
- 300 gram (diepvries)doperwten
- 1 groentebouillonblokje
- tabasco naar smaak
- 50 gram pompoenpitten
- 75 gram feta
- ± 20 blaadjes basilicum
Verhit een grilpan. Snijd de courgettes elk in 8 lange repen. Bestrijk de courgette met een beetje olie en gril ze op elk snijvlak 2-3 minuten. Schep op een bord en bestrooi met een beetje peper en zout.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en bleekselderij even aan. Doe de deksel op de pan en laat 5 minuten zachtjes smoren.
Doe de gegrilde courgette, doperwten, het bouillonblokje en 0,75 liter kokend water bij de ui in de pan. Breng aan de kook en laat op laag vuur 10 minuten pruttelen. Pureer de soep met de staafmixer. (Of als je hele gladde soep wilt in een blender. Pas dan wel op dat je de blender niet te vol doet en goed sluit want hete soep die door je keuken spettert, dat wil je niet.) Breng de courgette-doperwtensoep verder op smaak met zout en tabasco.
Rooster de pompoenpitten even in een droge koekenpan. Verkruimel de feta. Snijd de blaadjes basilicum in dunne reepjes.
Schep de soep in een kom en verdeel feta, basilicum en pompoenpitten erover.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten