woensdag 15 juli 2020

Panna cotta met limoen, aardbeien en gelei van basilicum


Vanwege de coronamaatregelen konden we de afgelopen maanden geen thuisafgehaald-bij-ons-thuis-etentjes organiseren. Niet zo leuk. Ik merkte ook dat ik minder creatief was op het gebied van koken. Nu er langzaamaan weer wat mogelijk is en het gelukkig nog steeds mooi weer is organiseerden andere buren een op-afstand-op-de-oprit-lunch. Ik maakte er dit toetje voor. 

Panna cotta met limoen, aardbeien en gelei van basilicum 

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 12 glaasjes)
 • 500 gram aardbeien
 • 2 eetlepels limoenlikeur
 • 2 deciliter water
 • basilicum (half plantje van de supermarkt)
 • 35 gram suiker
 • 3 gram poedergelatine 
 • 600 milliliter slagroom
 • 500 milliliter volle melk
 • 120 gram suiker
 • 100 milliliter limoensap (3-4 limoenen)
 • 24 gram poedergelatine
 • 12 kleine aardbeien om te garneren
Was de aardbeien, verwijder het kroontje en snijd in kleine stukjes. Meng met de limoenlikeur en zet even opzij. 
Breng 2 deciliter water aan de kook. Zet een kom koud water met extra ijsblokjes klaar. Blancheer de blaadjes van de basilicum een paar seconden in het kokende water en dompel daarna direct onder in het ijswater. Zo blijft het mooi groen. Meng de 35 gram suiker en de steeltjes van de basilicum door het water, kook 1 minuut door en laat (met de takjes erin) afkoelen. 
Breng slagroom, melk en suiker aan de kook. Roer zodat de suiker oplost en zet het vuur uit. Laat afkoelen tot ergens tussen koelkastkoud en 40C. Als dit mengsel te heet is als je het limoensap toevoegt loop je de kans op schiften. 
Laat ondertussen de 24 gram poedergelatine zeker 10 minuten wellen in het limoensap. Doe dit in een klein pannetje, dat maakt de volgende stap makkelijker. Verwarm dit mengsel heel even op laag vuur. Zet het vuur uit zodra de gelatine begint te smelten. Roer goed door elkaar tot de gelatine opgelost is. Eventueel zet je gas nog heel even aan, maar het mengsel mag zeker niet koken. Meng wat van het afgekoelde slagroommengsel door het limoensap en meng dit dan weer door al het slagroommengsel. Roer goed.
Verdeel de aardbeien over de glaasjes. Schenk hierop het panna cottamengsel. Ik gebruik een weegschaal om het mengsel eerlijk over de glaasjes te verdelen. Laat de panna cotta minstens 4 uur in de koelkast opstijven. 
Verwijder de takjes uit de suikersiroop. Knijp het water uit het basilicumblad. Pureer de suikersiroop met het basilicum tot een groene siroop. Doe een deel van deze siroop in een klein pannetje, roer de 3 gram poedergelatine erdoor en laat minstens 10 minuten staan. Zet dan het pannetje even op heel laag vuur en verwarm tot de gelatine begint te smelten. Zet het vuur uit en roer goed. Als de gelatine nog niet goed is opgelost, verwarm je het nog heel even. Let erop dat het niet gaat koken (werkt de gelatine niet meer, en kans dat de groene kleur verdwijnt). Roer dit goed door de rest van de siroop en laat afkoelen tot het iets dikker wordt. Verdeel dan over de bovenkant van de panna cotta. Laat nog zeker 2 uur opstijven in de koelkast. Garneer elk glaasje panna cotta met een mooie aardbei. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten