woensdag 23 december 2020

Kerstige taartjes met rode bessen en mixed spice


Mooi hè, deze sterrentaartjes. Belangrijker is natuurlijk dat ze lekker smaken. En dat was het geval. Voor de vulling gebruikte ik de rode bessen die ik in de foodybox kreeg. Ik twijfelde wel een beetje of ik niet iets moest verzinnen waarin ze heel bleven. Want dat ziet er natuurlijk nog mooier uit. Ik was alleen bang dat dat minder in de smaak zou vallen. De mannen hier zijn niet zo'n fan van rode bessen. 

Van het ene eiwit dat overbleef van het deeg maakte ik deze keer snel meringueschotsen met wat rode kleurstof. Ongeveer zoals hier beschreven staat. Heb ik alvast een onderdeel voor een nog te verzinnen toetje voor kerst. Kerst met een heel wat kleiner gezelschap dan andere jaren. Ik wens jullie fijne kerstdagen toe, ondanks alle beperkingen dit er dit jaar gelden. 


Mixed spice

  • 3 kruidnagels
  • 2 pimentbessen
  • 1/8 muskaatnoot
  • 1/2 theelepel korianderzaad
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
Maal alles in een specerijenmolen (ik heb een koffiebonenmolen speciaal voor dit doel) fijn.


Kerstige taartjes met rode bessen en mixed spice

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 12 stuks)
  • 150 gram bloem
  • de mixed spice van hierboven (of gebruik 2 theelepels uit een voorgemengd potje)
  • snuf zout
  • 45 gram poedersuiker
  • 100 gram boter, in blokjes
  • 1 eidooier
  • 175 gram rode bessen
  • 40 gram witte basterdsuiker
  • 10 gram maizena
Doe de bloem, mixed spice, zout, poedersuiker en boter in de kom van de keukenmachine en meng tot een kruimelig mengsel. Voeg de eidooier toe en meng nog kort tot het deeg samenkomt. Doe in een bakje en sluit af met een deksel en laat een uurtje rusten in de koelkast. 
Maak ondertussen de vulling door de bessen van hun takjes te rissen. Meng in een klein pannetje met de suiker en zet de staafmixer er kort in. Het moet redelijk grof blijven. Laat even staan en schep wat van het uitgelopen sap in een kommetje. Meng dat met de maizena. Breng de bessen aan de kook, roer het maizenapapje erdoor en laat nog 1 minuut doorkoken. Laat afkoelen. 
Leg rondjes bakpapier op de bodem van een muffinvorm (12 stuks). Rol het deeg uit tot een lap van 2 millimeter dik. Steek er rondjes uit met een diameter die 3 centimeter groter is dan bodem van de vormjes. Leg de deegrondjes in de vorm. Vul met de rode bessenvulling. Rol de rest van het deeg uit. Steek hier 6 rondjes uit met een diameter van de bovenkant van de vormpjes. Steek met een kleine stervorm sterretjes uit de rondjes. Dek de vormpjes af met de rondjes met uitgestoken ster (6 stuks) en met de sterretjes (6 stuks). Gebruik bij de laatste eventueel nog een klein beetje deeg om het sterretje aan de randen vast te maken. 
Bak de rode bessenkersttaartjes in ± 20 minuten op 180C gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten