woensdag 9 december 2020

Hazelnoot-kipferl met kaneelsuiker


Ooit bakte ik heel veel soorten kerstkoekjes. Afgelopen jaar hield ik het bij deze kipferl en Aachener Printen. Omdat ik vorig jaar mijn blogposten tot kerst al had ingevuld, heeft het recept van deze kerstkoekjes tot vandaag moeten wachten. Traditioneel worden kipferl met gemalen amandelen en vanille door het deeg gemaakt. Ik varieerde, zoals gewoonlijk, en gebruikte gemalen hazelnoten en wentelde de koekjes door kaneelsuiker.

Hazelnoot-kipferl met kaneelsuiker

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ± 60 koekjes)
  • 280 gram bloem
  • 70 gram fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 100 gram gemalen hazelnoten (oa af en toe te koop bij de Aldi)
  • 210 gram koude boter, in blokjes
  • 1 ei
  • 50 gram poedersuiker
  • 2 theelepels kaneel
Meng bloem, suiker, zout, hazelnoten, boter en ei in de keukenmachine tot een bal deeg. Je kunt ook het deeg zonder machine maken. Doe hiervoor bloem tot en met hazelnoten in een kom en meng alvast door elkaar. Doe de boter blokjes erbij en wrijf met je handen een deel van de boter door de bloem tot korrels. Voeg dan het ei toe en wrijf verder. Kneed op het eind met je handen verder door elkaar en vorm een bal van het deeg. Leg het deeg een uur in de koelkast. 
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot een dikke worst van ± 3 centimer doorsnee. Snijd in plakjes van 1 centimer. Rol elk plakje tot een worstje en vouw krom tot een maantje. Leg de kipferl op de bakplaat. Waarschijnlijk heb je meer koekjes dan er op 1 bakplaat passen. Vorm dan de rest terwijl de eerste lading bakt. Bak de koekjes in 10-12 minuten op 175C gaar. Ze moeten vrij licht blijven. 
Meng ondertussen de poedersuiker met de kaneel in een diep bord. Rol de warme koekjes hierdoor. Laat dan verder afkoelen op een rooster. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten