woensdag 30 maart 2022

Taart met (blood)orangecurd en mascarpone


We houden het maar op de Engelse term voor deze crème: lemoncurd gemaakt met (bloed)sinaasppel heet dus orangecurd. Want de Nederlandse vertaling van meer dan 30 jaar terug, daar hebben we denk ik geen goed beeld bij. 
Omdat er eventjes bloedsinaasappels waren wilde ik daar graag iets lekkers (en moois) mee maken. Het is trouwens wel altijd de vraag of een bloedsinaasappel ook echt "bloederig" van binnen is. Soms zit er een rood blosje op de schil maar is de binnenkant toch oranje. Voor de curd maakt dat niet zo heel veel uit, maar voor de plakjes op de bovenkant wel. Dus snijd alle sinaasappels eerst doormidden en kies de bloederigste uit voor de bovenkant. 

Taart met (blood)orangecurd en mascarpone

(springvorm 20 centimeter doorsnee)
  • 3 (bloed)sinaasappels
  • 25 gram boter
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 125 milliliter zonnebloemolie
  • 1/4 theelepel amandelextract
  • 125 gram suiker
  • 150 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1-2 eetlepels cointreau / triple sec (of sinaasappelsap)
  • 250 gram mascarpone
  • 25 gram poedersuiker
Boen de sinaasappels schoon. Snijd ze doormidden en snijd van de mooiste plakjes voor de bovenkant en pers de overige 2 uit (of snijd van allemaal van het midden plakjes en pers de kontjes uit). Je hebt ongeveer 60 milliliter sap nodig. Bewaar de plakjes even afgedekt. 
Doe sinaasappelsap, boter en basterdsuiker in een klein pannetje. Verwarm tot ongeveer 70C en roer zodat boter en suiker smelten. 
Splits 2 eieren. Doe de eiwitten in een schone kom. Roer 1 eigeel met 1 heel ei los in een klein kommetje. Doe het andere eigeel met het laatste hele ei in een grote kom. Zet die even apart. 
Zet het vuur onder het pannetje met sinaasappelsap laag en klop er het losgeklopte ei uit het kleine kommetje door. Blijf continue roeren. Je kunt het vuur een tikje hoger zetten. Verwarm tot het mengsel dikker begint te worden en zet het vuur dan uit. Het mag absoluut niet koken want dat wordt het ei te gaar en krijg je korreltjes ei in je crème. Laat de orangecurd afkoelen. 
Klop de eiwitten stijf. 
Klop de eieren in de grote kom even tot ze wat luchtiger zijn en klop er dan scheutje voor scheutje de zonnebloemolie door. Klop de suiker en amandelextract erdoor. Meng bloem en bakpoeder door het beslag. Spatel er tot slot het stijfgeklopte eiwit door. Giet het beslag in de springvorm en bak de taartbodem in ± 35 minuten op 170C gaar. Laat afkoelen. 
Meng de mascarpone met de poedersuiker. 
Snijd de taartbodem horizontaal doormidden. Leg de onderste helft op een mooi bord. Besprenkel met de cointreau. Verdeel iets meer dan de helft van de gezoete mascarpone over de taartbodem. Verdeel hierover de (blood)orangecurd. Dek af met de bovenste cakelaag. Verdeel de rest van de mascarpone over de bovenkant van de taart. Snijd de schil van de plakjes sinaasappel en verdeel deze over de bovenkant van de taart. 

2 opmerkingen:

  1. Leuk! Ik had nog nooit van lemoncurd gehoord tot ik in 1987 in Londen ging wonen en daar heel veel nieuwe dingen ontdekte. Ik bakte toen al graag en de mensen waar in huis kwam waren echte lekkerbekken en de vrouw des huizes was een geweldige kok, zoet, hartig, you name it! Van haar leerde ik veel klassieke Engelse gerechten en baksel. Ik maak mijn eigen lemoncurd nog steeds wel eens, heel lekker in toetjes, maar ook op dikke warme sneden geroosterd brood! Net een gebakje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In het recept dat ik - zeg zo'n 35 jaar geleden - zo intrigerend vond was het idee ook dat de lemoncurd broodbeleg was. Ik kocht het ook wel - maar de AH heeft die van Bonnemaman niet meer; alleen die van Chivers. Die van B is prima voor een potje - bevat bijna hetzelfde als dat ik het zelf maak, maar die van C bevat mij teveel overbodige ingrediënten. En het staat daar dus ook bij de marmelade en jam.

    BeantwoordenVerwijderen