zondag 25 december 2022

Vanillekipferl en heel veel kerstkoekjes

Op de grens met 2023 toch nog een nieuw post. 

Ik deed het dit jaar weer; kerstkoekjes bakken voor alle (schone) broers&zussen. Ik mopperde wel wat bij het uitrollen van het deeg voor de Aachener printen. Dat is echt heel stevig en taai zodat je heel veel kracht moet zetten. Een volgend jaar ga ik denk er maar platte pakketjes van maken zodra ik het deeg gemaakt heb en die in de koelkast laten rusten. Misschien is het deeg nog wat warm en rolt het wat soepeler. En de springerle heb ik niet zo mooi gevormd; het deeg was aan de plakkerige kant. Ik sneed vierkantjes van het deeg. Dit is het resultaat: ongeveer 450 kerstkoekjes.


Ik bakte weer Aachener printen, Rosensterne, gemberkoekjes, springerle en kipferl. Van de kipferl had ik nog geen recept geblogd. Ik zocht eerst op internet naar een aantal recepten om verhoudingen in de diverse recepten naast elkaar te zetten en daar mijn eigen versie uit te halen. De meeste recepten gaan wel uit van 200 gram boter maar de hoeveelheid suiker, bloem, noten en eigeel die daarbij gaan varieert nogal. Ik had een mooi lijstje gemaakt en toen kwam ik eindelijk aan het einde van de kerstallerhande van dit jaar, en toen stond daar ook nog een recept voor kipferl in. Dus die ging ook nog mee in de vergelijking. 

De kipferl gebakken volgens onderstaand recept. 


Kipferl

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ongeveer 65 koekjes)
  • 200 gram zachte boter
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • merg uit 1 vanillestokje *)
  • 3 eidooiers *)
  • 100 gram gemalen hazelnoten *)
  • 50 gram maizena
  • 200 gram bloem
  • snuf zout
  • 20 gram poedersuiker
  • 3 zakjes vanillesuiker
Meng de zachte boter met de suiker en de vanille tot een romig mengsel. Meng er de eidooiers door. 
Doe hazelnootmeel, maizena, bloem en zout erbij en gebruik een mixer met kneedhaken om te mengen. 
Vorm het deeg tot een schijf en laat minstens een uur rusten in de koelkast. 
Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
Verdeel het deeg (met de weegschaal) in porties van 50 gram. Verdeel elke stukje (op het oog) in 5 stukjes. Vorm een balletje, dan een worstje en buig dit in een maantje, terwijl je puntjes iets fijnknijpt. Leg elke kipferl op de bakplaat. Ik moest tussentijds mijn handen wassen omdat het deeg plakkerig werd en dat aan mijn handen bleef plakken waardoor de worstjes kapotrolden. Zet ergens halverwege het vormen van de koekjes de oven aan op 175C. 
Bak de kipferl in 10-12 minuten gaar. Ze horen niet bruin te worden. 
Meng ondertussen de poedersuiker met de vanillesuiker in een diep bord. 
Laat de kipferl een paar minuten afkoelen op de bakplaat en rol ze dan voorzichtig door de vanillesuiker. Laat verder afkoelen op een roosteer. 

*) gooi het stokje niet weg. Stop het in een pot suiker om deze een vanillesmaakje te geven.
*) gebruik de eiwitten voor de Rosensterne
*) de Lidl in Nederland heeft soms fijngemalen hazelnoten (dus hazelnotenmeel). Nu waren er alleen stukjes die ik zelf verder fijner maalde. De Lidl in Duitsland heeft volgens mij wel standaard fijngemalen hazelnoot. 

2 opmerkingen: