zaterdag 9 april 2011

Blondies met cranberries

Zeg maar de brownievariant met witte chocolade. Mierzoet, dus in kleine stukjes snijden. Ik was een beetje sceptisch of ze zouden lukken. Laat ik het zo zeggen: gelukkig houdt mannetje Q niet echt van cranberries....
De bovenkant van de cake is best krokant dus het kruimelt wel bij het in stukken snijden.



Blondies met cranberries

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - rechthoekig bakblik van 20 bij 30 cm)
  • 150 gram witte chocolade
  • 75 gram boter 
  • 3 eieren
  • 200 gram suiker
  • snuf zout
  • 2 theelepels vanilleextract
  • 150 gram bloem, gezeefd
  • 100 gram gedroogde cranberries
Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet de zijkanten in. 
Breek chocolade in stukjes en snijd de boter in blokjes. Doe in een hittebestendige kom en smelt de chocolade en boter boven een laagje bijna kokend water. 
Klop ondertussen de eieren met de suiker, het zout en vanilleextract minimaal 5 minuten tot een dik, bleek mengsel.
Verwarm de oven voor op 170C.
Spatel het chocoladebotermengsel door het eimensel. Spatel dan de bloem erdoor en als laatste de cranberries.  Verdeel het beslag over de vorm. Bak de blondie 30 minuten. De bovenkant is dan lichtbruin en krokant. De binnenkant is nog lekker smeuiig. 
Laat afkoelen en snijd in vierkanten of vierkantjes. 

vrijdag 8 april 2011

Hartige taart met broccoli en mais


Van de vorige keer hartige taart had ik het commentaar van manlief en mannetje Q goed onthouden. Zij misten de spekjes. Op zoek naar spekjes - ik bak altijd het hele pakje uit en doe de rest in de vriezer; niet tè lang bewaren want het wordt snel ranzig - vond ik nog een stukje chorizoworst in de vriezer. Dat zou vast ook wel mogen. Daardoor geïnspireerd voegde ik mais en jalapenopepers toe en toen kregen we een soort mexicaanse hartige taart.

Bij het koken vroeg manlief of er wel spekjes door zaten. Toen mijn antwoord "nee" was, schrok hij heel erg. Gelukkig zei ik er toen snel achteraan "maar wel chorizo". En toen was hij weer blij.



Hartige taart met broccoli en mais

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - quichevorm met doorsnee 22 cm)
  • 150 gram bloem 
  • 75 gram koude boter, in blokjes 
  • ± 2 lepels ijskoud water 
  • 100 gram chorizo, in kleine blokjes 
  • 1 ui, gesnipperd 
  • 1 teentje knoflook 
  • 400 gram broccoli 
  • half blikje mais (± 150 gram) 
  • 2 eieren 
  • 1 dl crème fraîche 
  • 3 eetlepels jalapenopepers uit een potje, in kleine stukjes 
  • 1/2 theelepel gemalen komijn 
  • 1/2 theelepel gemalen koriander 
  • 1/2 theelepel geraspte nootmuskaat 
  • 1 theelepel paprikapoeder 
  • 1 theelepel marjoraan (of oregano)
Meng bloem en boter in de keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Meng dan het water erdoor. Begin met 1 lepel. Zodra zich een bal vormt, is het goed. Verpak de bal in plastic folie en leg een half uurtje in de koelkast.
Bak ondertussen de chorizoblokjes in eigen vet een paar minuten. Bak dan de uisnippers mee. Pers de knoflook erboven uit en doe het vuur uit.
Snijd de broccolistronk in kleine stukjes en kook deze 4 minuten in een laagje gezouten water. Snijd de roosjes was kleiner en kook deze 2 minuten.
Verwarm de oven voor op 200C.
Rol het deeg uit tot een cirkel met een doorsnee van ± 26 cm. Bekleed hiermee de quichevorm. Leg op de deegbodem een velletje bakpapier en daarop blindbakvulling (bijvoorbeeld overjarige gedroogde bonen). Bak de deegbodem 15 minuten. Verwijder dan de steunvulling, bestrijk met eiwit en bak nog 10 minuten.
Klop de eieren, de dooier en het overgebleven eiwit los met de crème fraîche en peper en zout. Meng er de specerijen en de jalapenopepers door.
Verdeel het ui-chorizomengsel over de bodem van de taart. Verdeel hierover de stukjes broccolistronk. Verdeel dan de broccoliroosjes en de mais erover. Giet het eimengsel erover. Bak de taart nog 35 - 40 minuten in de oven.

donderdag 7 april 2011

Tiramisu-ijs

Toen ik laatst koffie-ijs maakte, bedacht mannetje Q dat ik ook wel tiramisu-ijs kon maken. Dus hij ging wel even verzinnen dat er dan ook chocola en lange vingers bij moesten. Dus bij deze. Als je helemaal in stijl wilt blijven, kun je op zoek gaan naar een ijs dat mascarpone in de basis heeft, maar dat had ik niet in huis.

En Ellen, als je dit weer leest, nog een ijssoort om te onthouden voor als je je ijsmachine hebt.

foto-ijs-tiramisu


Tiramisu-ijs

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 2,5 theelepel oploskoffie
  • 1 eidooier (of 1 ei)
  • 80 gram suiker
  • 2,5 dl volle melk
  • 2 dl slagroom
  • 4 lange vingers, elk in ± 10 stukjes
  • 2 eetlepels amaretto
  • 20 gram pure chocola, fijngehakt
Verhit een klein scheutje van de melk en los hierin de oploskoffie op. Laat afkoelen.
Klop de eidooier met de suiker ± 5 minuten. Mix de rest van de melk en de koffie erdoor.
Klop de slagroom stijf en meng deze met het eisuikermelkmengsel. Doe het mengsel over in de ijsmachine en draai in zo´n 45 minuten tot ijs. Terwijl het ijs draait, besprenkel je stukjes lange vinger met de amaretto. Laat ± 5 minuten intrekken en meng ze, samen met chocolade, halverwege de draaitijd van het ijs door het ijs.

dinsdag 5 april 2011

Bruine bonensoep

Met het mooie weer van afgelopen zaterdag niet helemaal meer een soep voor nu. Maar als je kijkt naar vandaag, heb ik wel weer zin in een kop warme soep.

Ik heb even getwijfeld over het plaatsen van de foto, want bruine bonensoep ziet er niet echt aanlokkelijk uit. Maar ik moet zeggen dat de kleur me meeviel. Met een beetje fantasie - denk de prei weg - lijkt het op chocoladesaus.

Je kunt in plaats van de gedroogde italiaanse kruiden ook wat verse salie en oregano mee laten koken, en op het eind nog wat extra fijngehakt toevoegen.




Bruine bonensoep met prei

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - voor ± 2 liter)
  • 500 gram gedroogde bruine bonen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode peper, in ringetjes
  • 1 wortel, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 2 theelepels (gedroogde) italiaanse kruiden 
  • peper, zout, rode wijnazijn
  • 350 gram prei, in dunne ringen (inclusief groen)
Week de bruine bonen een nacht in ruim koud water. 
Verhit de volgende dag de olijfolie in een soeppan. Bak ui, peper, wortel en knoflook een paar minuten aan. Voeg dan de afgegoten bonen en 2 liter kokend water toe. Verkruimel ook de bouillonblokjes erbij. Zet het vuur laag en laat de bonen 1-2 uur (afhankelijk van hoe oud ze zijn) koken tot ze gaar zijn. Pureer dan alles. 
Voeg de italiaanse kruiden toe en breng verder op smaak met zout, peper en een drupje azijn.
Voeg de prei toe en serveer. Het is dus de bedoeling dat de prei bijna rauw blijft, zodat die een knapperig element toevoegt.

maandag 4 april 2011

Kip met sinaasappel en kaneel

De smaken zijn geïnspireerd door de Marokkaanse keuken. Door de toevoeging van de kikkererwten hoef je niet zoveel vlees te gebruiken. Jammer alleen dat mannetje Q daar niet zo gecharmeerd van is. Kip daarentegen vindt ie wel erg lekker.
Als je sneller klaar wilt zijn, gebruik je kipfilet. Dan is 15 minuten stoven genoeg. Ik vind dat minder lekker, kipfilet wordt sneller droog.



Kip met sinaasappel en kaneel

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2-3 personen)
  • 2 kippenbouten 
  • 1 sinaasappel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemalen chilipeper
  • 1/2 theelepel zout
  • 1+1 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, in halve ringen
  • 1 teentje knoflook
  • paar plakjes citroen
  • 200 gram gare kikkererwten
  • 1 theelepel honing
Boen de sinaasappel goed schoon. Rasp de schil eraf. Meng rasp, kaneel, chilipeper, zout en 1 lepel olie in een kommetje. 
Steek je vinger onder het vel van de kip en werk het los. Zorg dat het niet scheurt. Snijd, als het vel echt vet is, er wat stukjes af. Wrijf de marinade onder het vel van de kip. Zet de kip in de koelkast totdat je ´m gaat gebruiken. 
Verhit de andere lepel olie in een braadpan. Bak de ui een paar minuten. Schuif naar 1 kant. Bak de kip even aan en voeg dan een scheut water toe. Pers ook het teentje knoflook erboven uit en voeg de plakjes citroen toe. Stoof de kip 30-40 minuten. 
Schil de sinaasappel dik en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op. 
Haal de kip uit de pan en laat even uitlekken. Eventueel kun je ´m nu nog een paar minuten onder de gril leggen, om het vel knapperig te laten worden. 
Schep het vet van het stoofvocht en verwijder de plakjes citroen. Voeg nog wat water, het sinaasappelsap en de honing toe. Proef de saus en voeg naar smaak peper en zout toe. Doe de kikkererwten erbij en laat deze warm worden. Doe dan de partjes sinaasappel erbij. Doe de kip weer terug in de saus en warm alles nog even goed door. 
Serveer met couscous en bijvoorbeeld gegrilde courgette. 

zondag 3 april 2011

Couscoussalade met feta en olijven

Vrijdag even langs de markt gefietst. Bij de turkse kraam een bos verse munt en verse koriander gehaald om in dit recept te gebruiken. Daar krijg je tenminste waar voor je geld. Als je in de supermarkt verse kruiden koopt, betaal je veel te veel. En ik moet het nog even doen met gekochte kruiden want mijn munt is nog niet oogstklaar. En de koriander ga ik dit jaar voor het eerst zaaien, kijken wat dat wordt.



Couscoussalade met feta en olijven

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 150 gram couscous
  • zout, peper
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1,5 eetlepel citroensap
  • 75 gram feta, in kleine blokjes
  • 75 gram groene olijven, in kwarten
  • 3 eetlepels fijngehakte munt
  • 3 eetlepels fijngehakte koriander
Doe de couscous in een schaal. Bestrooi met wat zout. Begiet met kokend water, ± 1,5 dl. Wacht 10 minuten tot het water opgenomen is en schraap de korrels dan los met een vork.
Klop olijfolie en citroensap tot een dressing. Roer door de couscous.
Als de couscous is afgekoeld, schep er dan de feta, olijven en kruiden door. 

zaterdag 2 april 2011

Kokoskwarktaart

Het klinkt misschien een beetje vreemd, de combinatie van kwark en kokos, maar er bestaat ook optimel met kokossmaak. En dat wordt blijkbaar ook gedronken. Dus met dat ergens in mijn achterhoofd heb ik deze taart gemaakt. Ik wou namelijk kwarktaart maken, maar weer eens een andere dan anders. En mannetje Q heeft zitten smullen.

De chocoladeversiering op de taart ziet er wat vreemd uit. Ik wou rozetjes spuiten, maar het mengsel was al te stijf geworden. Dus heb ik dit er maar mee gefröbeld. Je kan dit onderdeel natuurlijk ook weglaten, maar het voegt zeker wat toe wat smaak betreft.

Nu ik dit opschrijf, bedenk ik mij dat je voor de bodem natuurlijk perfect kokosbiscuitjes kunt gebruiken. Dan blijf je helemaal in stijl.




Kokoskwarktaart

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - springvorm met doorsneel van 22 cm)
  • 125 gram (kokos)biscuitjes, fijngemalen
  • 100 gram (harde) margarine of boter
  • 50 gram pure chocolade
  • 8 blaadjes gelatine
  • 75-100 gram suiker
  • 1 blik (400 ml) kokosmelk
  • 500 gram kwark
  • 2 dl slagroom
  • 100 gram pure chocolade
  • 2 eetlepels kokoslikeur
  • 15 gram suiker
  • 1 dl crème fraîche
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. 
Smelt de boter of margarine zachtjes. Laat niet bruin worden. Roer de biscuitkruimels erdoor. Verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm. Druk aan met de bolle kant van een lepel. Laat hard worden in de koelkast.
Smelt de chocolade. Verdeel de gesmolten chocolade over de koekbodem. Zet weer terug in de koelkast. 
Week de blaadjes gelatine ± 5 minuten in koud water. Verhit ± 1 dl van de kokosmelk. Knijp de gelatine uit en los deze op in de hete kokosmelk. Roer de warme kokosmelk door de rest. Klop de suiker erdoor. Klop dan de kwark erdoor. Klop de slagroom stijf. Meng de slagroom door het kwarkmengsel. Proef of het zoet genoeg is. Verdeel het mengsel over de bodem en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. 
Smelt de chocolade. Roer de likeur en de suiker erdoor. Laat zover afkoelen dat als je de crème fraîche toevoegt, deze niet direct smelt. Maar laat het ook niet te koud worden, want anders krijg je het niet opgespoten. Klop de crème fraîche erdoor. Doe het mengsel (snel) over in een spuitzak en spuit rozetjes op de bovenkant van de taart.