donderdag 4 oktober 2012

Ananaspeersiroop met steranijs

Weer eens iets nieuws geprobeerd. Siroop van vruchtensap. De meeste siropen die ik tot nu maakte waren gebaseerd op een suikersiroop en smaakmakers zoals venkel, gember, vlierbloesem.

Ananaspeersiroop met steranijs

(± 800 ml siroop)
  • 1 ananas
  • 500 gram peer
  • 800-1000 gram suiker
  • 1 steranijs
  • 15 gram citroenzuur
Steriliseer glazen flessen, liefst met een schroefdop, ook al gebruik ik ook wel lege diksapflessen met plastic dop. 
Schil de ananas, verwijder de ogen en hak het vruchtvlees (binnenste kern kan ook) in grove stukken. 
Schil de peren, verwijder klokhuis en hak ook in grove stukken. 
Pureer de ananas en peer in een blender. Giet de puree in een met kaasdoek beklede zeef die je boven een grote kom of pan hangt. Laat uitlekken. Als je het niet erg vindt dat je siroop iets troebel kan worden, kun je ook met een spatel wrijven en op het laatst wringen zodat het sap er sneller uitloopt. 
Meet het sap af en voeg suiker toe in de verhouding  1 liter sap : 1 kilo suiker. Breng het sap, suiker en steranijs aan de kook zodat de suiker oplost. Voeg dan het citroenzuur toe en laat nog 1 minuut doorkoken. Giet in gesteriliseerde flessen.
Maak de siroop naar smaak aan met (koolzuurhoudend) water.  

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen