dinsdag 2 oktober 2012

Bonen - gedroogde peulvruchten klaarmaken

Ik maakte een mexicaanse bonenschotel (recept volgt nog) met 3 soorten gedroogde bonen. Ik begon met 3 pakken van 900 gram, en dit was het eindresultaat.

foto-bonen-weken-zelf-koken

Ruim 6 kilo bonen. Die liggen nu in porties van 200 gram in de vriezer. Op deze manier heb ik mooi kleine hoeveelheden gare bonen die ik heel snel in een gerecht kan verwerken zonder dat ik weer met een restje zit. Het is niet eens zo heel veel werk, je moet het alleen even plannen. En genoeg grote pannen hebben.

Gedroogde bonen koken
  • een pak gedroogde bonen (ik gebruikte zwarte bonen, kidneybonen en zwarte ogenbonen (black eyed beans))
  • water
  • grote pan
  • eventueel zout
Doe de bonen in een grote pan. Giet er zeker de dubbele hoeveelheid water bij. Laat een nacht weken. 
De volgende dag giet je het weekwater af en doe je er zoveel schoon water bij dat de bonen goed onderstaan. Breng aan de kook. Schuim eventueel af. Laat dan zachtjes 60-90 minuten koken. Test na een uur een paar bonen of ze goed zijn. Doe er dan pas zout*) bij. Ik heb dat niet gedaan omdat ik de bonen toch verder verwerk in gerechten met veel specerijen. 
Als de bonen gaar zijn, giet je ze af.

*) wat de toevoeging van zout betreft: Er wordt altijd gezegd dat je het zout niet vanaf het begin moet toevoegen omdat de bonen dan een hard schilletje krijgen. De vraag is of dat echt zo is. Hier vind je een uitgebreide test van weken versus niet weken en zout vanaf het begin versus zout pas aan het eind. Conclusie is dat het wel meevalt met dat stugge velletje. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten